- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Грчки Вотергејт“ тресе Атину: Шеф државе тражи истрагу

CC0 / Pixabay / Поглед на Акропољ чије централно место заузима Партенон
Поглед на Акропољ чије централно место заузима Партенон - Sputnik Србија, 1920, 09.08.2022
Пратите нас
Председница Грчке Катерина Сакеларопулу затражила је данас истрагу о прислушкивању телефона једног политичког лидера, које је спровела грчка обавештајна служба (ЕИП).
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Прикажи преко целог екранаИзађи из режима целог екрана
Прошле недеље, у јеку забринутости у ЕУ због употребе шпијунског софтвера, избио је скандал и изазвао узбуну у Грчкој, а опозиционе странке су аферу о прислушкивању назвале „лични Вотергејт премијера Киријакоса Мицотакиса“, преноси Ројтерс.
Катерина Сакеларопулу је у саопштењу подсетила да је заштита права на приватност „основни предуслов демократског и либералног друштва“ и да поштовање демократије превазилази политику.
„Потребно је хитно и потпуно разјашњење случаја прислушкивања“, рекла је председница Грчке.
Лидер грчке социјалистичке партије ПАСОК и посланик у Европском парламенту Никос Андрулакис потврдио је раније да је сазнао да је ЕИП прислушкивао његове разговоре прошле године, а потом су смењени начелник ЕИП и шеф кабинета премијера Киријакоса Мицотакиса.
Портпарол владе је потврдио да је ЕИП прислушкивао Андрулакисов телефон, али тврди да је тај надзор, који је одобрио тужилац, био законит и да је премијер о томе обавештен прошле недеље, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала