- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Одговор будванског фестивала Украјинцима: Нећемо чистити сцену од Руса

© AP Photo / Luca BrunoУкрајински бенд Калуш, победник Песме Евровизије 2022.
Украјински бенд Калуш, победник Песме Евровизије 2022. - Sputnik Србија, 1920, 09.08.2022
Пратите нас
Фестивал „Си денс“ данас је одговорио украјинском Калуш оркестру саопштењем у коме истичу да се снажно саосећа са свим жртвама рата у Украјини, али да је отказивање наступа било ког извођача искључиво на основу националности, расе или вере супротно вредностима које заговара.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Подсетимо, Калуш оркестра су на званичном Инстаграм профилу позвали фанове да подрже 'чишћење сцене', а од 'Си денс' фестивала очекују отказивање наступа извођача из Русије, јасно алудирајући на једну од највећих звезда електронске музике Нину Кравиз“, саопштио је „Си денс“.
Фестивал, који ће бити одржан од 26. до 28. августа на плажи Буљарице код Будве, истакао је да „оштро осуђује руску инвазију у Украјини, као и сваку примену оружане силе и ратних дешавања било где у свету“.
„Сматрамо да је сваки напад на животе недужних људи опструира напредак целог човечанства и да војној агресији није место у модерном цивилизованом друштву. Такође, осуђујемо и лицемерје дела западне јавности која као да је тек сада схватила да је рат ужасна ствар, док је ћутала када су бројни ратови широм света покретани у њихово име“, каже се у саопштењу.
Из „Си денса“ су подсетили да „није било тако давно када су и нас бомбардовале неке од најмоћнијих земаља света, док су цивилне жртве, укључујући и децу, називане 'успутном штетом' војне интервенције, додатно продубљујући бол због изгубљених невиних живота“.
„Сећамо се и ратних сукоба широм бивше Југославије и неизмерне патње коју су проживљавали људи са наших простора. Због ових ужасних искустава сувишно је говорити да је природна реакција сваког човека најискреније саосећање са члановима Калуш оркестра и са свим жртвама рата у Украјини“, навео је „Си денс“.
Из фестивала су навели да им је намера да угосте украјински Калуш оркестра на „Си денсу“ била исказана још пре њихове евровизијске победе, јер су хтели да подрже „украјинске уметнике у овако тешком тренутку за ту земљу“.
„Си денс“ је нагласио да „отказивање наступа извођача само због тога што долази из одређене земље није пут за постизање мира, већ управо супротно томе – пут ка даљим поделама, ескалацији мржње и продубљивању сукоба“.
„Нина Кравиз је дугогодишња сарадница наших фестивала и познато нам је да њен став није на страни рата и патње, већ на страни мира, што је више пута јавно објавила. Сматрамо да су наступи Калуш оркестра и Нине Кравиз на 'Си денсу' шанса да се заједнички пошаље снажна порука мира“, наводи се у саопштењу.
Песма Евровизије 2022. - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2022
КУЛТУРА
„Песма Евровизије 2023“ биће одржана у Великој Британији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала