- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Покушај додворавања Американцима: Литванци стопама Пелосијеве стигли на Тајван

© AP Photo / Chiang Ying-yingТајван
Тајван - Sputnik Србија, 1920, 09.08.2022
Пратите нас
Одмах након посете председнице америчког Представничког дома Тајвану на острво је допутовала делегација Литваније. Тиме су, сматрају руски експерти, Литванци покушали да се додворе Сједињеним Државама додатно и намерно нервирајући Пекинг.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Тајванско Министарство спољних послова објавило је на свом налогу на Твитеру да је делегација Литваније коју је предводила заменица министра саобраћаја и комуникација Агна Вајцјукевичјуте, допутовала у недељу у петодневну посету Тајвану.

Литванија америчко оруђе

Како каже за Спутњик виши научни сарадник Центра за европске студије на Институту за светску економију и међународне односе Руске академије наука Владимир Оленченко, посета Литванаца Тајвану је израз чистог потчињавања и додворавања Американцима.
„У овој ситуацији, Литванија је америчко оруђе. Њена делегација овом посетом не добија од Тајвана нити политичке нити економске бодове. Они само испуњавају жеље Американаца“, наводи Оленченко.
Посета делегације Литваније Тајвану, сматра овај стручњак, усаглашена је са Сједињеним Државама. „
Циљ је спровођење америчке стратегије која је усмерена на развој међународних односа са Тајваном. Није случајно што је министар спољних послова Литваније Габријелијус Ландсбергис изјавио да је посета председника Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси „још више отворила врата“. Овом изјавом, он је позвао и друге државе да размисле о доласку на Тајван. Посетом литванске делегације желели су да покажу целом свету како је мала земља успела да скупи храброст и дође на то острво, док се остале плаше Пекинга“, констатује саговорник.
Према мишљењу руског војног експерта Виктора Литовкина, Литванија је под утицајем Американаца покушала да испровоцира и изнервира Пекинг.
„Овај потез је само покушај да се изнервира Пекинга. Али Кина је велика сила - како је сматрала Тајван својом територијом, тако ће и наставити да је сматра“, каже стручњак, додајући да одлазак Литванаца на острво неће ништа променити.

Џин се не бави „ситном боранијом“

Оленченко објашњава да је Кина свела на минимум како економске, тако и политичке односе са Литванијом, а да сада својим понашањем Виљнус не само да ништа не добија, већ и губи.
На питање како ће Пекинг одговорити на одлазак делегације Литваније на Тајван, Литовкин каже да ова земља неће никако одреаговати: џин нема разлога да се бави „ситном боранијом“ која покушава да својим потезима заради бодове код Американаца.
Ландсбергис је на свом налогу на Твитеру изјавио да је Пелоси својом посетом наводно „широм отворила врата на Тајвану“. Истовремено, он је изразио уверење да ће на острво врло брзо доћи и други „браниоци слободе и демократије”.
Министарство спољних послова Тајвана је у саопштењу на Твитеру срдачно поздравило заменицу министра саобраћаја и комуникација Литваније и пожелело високо продуктиван петодневни боравак у циљу „јачања стратешке сарадње и пословних веза у напредним секторима“. Како преноси Централна тајванска новинска агенција, делегација намерава да се посебно састане са представницима Министарства саобраћаја и посети производњу електричних аутобуса.
Посета литванске делегације Тајвану одвија се у време погоршања односа између Виљнуса и Пекинга. Прошлог новембра је у Литванији отворено представништво Тајвана, што је изазвало протест Кине, а затим деградацију дипломатских односа. Осим тога, Кина је ограничила увоз из Литваније, што је посредно утицало на трговину Европске уније.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала