- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Пољска побуна: Нећете нас натерати на смањење потрошње, нећемо делити гас са другима

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаАмбасада Русије у Варшави
Амбасада Русије у Варшави - Sputnik Србија, 1920, 09.08.2022
Пратите нас
Европска комисија неће моћи да натера Пољску да се повинује новом плану ЕУ за смањење потрошње гаса. Пољска неће делити своје резерве гаса са другим чланицама блока, изјавила је министарка за климу и животну средину Ана Москва за пољске медије.
"Енергетска безбедност је искључива надлежност сваке државе и никада нећемо пристати да је уступимо Европској унији. Нико нас не може натерати да регулишемо потрошњу гаса или уведемо друге рестриктивне мере. Ми не желимо да доносимо одлуке о ограничењима у другим државама“, рекла је министарка коментаришући план ЕУ да земље чланице треба да смање потрошњу гаса у целом блоку за 15 посто, како би се попунила складишта гаса уочи зиме, због могућег прекида испорука руског гаса.
Москва је напоменула да план ЕУ није обавеза и да га стога треба посматрати као смерницу, а не као закон.
"То ће бити на добровољној бази, а одлука по том питању је у сувереној надлежности сваке земље“, нагласила је она.
Иако план ЕУ, како се за сада чини, не подразумева поделу резерви гаса међу чланицама, Москва је ипак нагласила да ће Пољска у сваком случају задржати свој гас за себе.
"Нико нам неће одузети наш гас. Наглашавам - Европска комисија не може да нас натера ни на шта. Солидарности нема без слободе, која се завршава тамо где почиње принуда“, рекла је она и додала:
"Инфраструктура, гасоводи и купљени гас су власништво наше државе и само ми одлучујемо како ћемо то користити и за чије потребе”.
Она је навела да "ако постоје земље у ЕУ које имају одговарајуће капацитете и инфраструктуру, оне увек могу, на основу билатералног споразума, да подрже своје суседе“ и нагласила да је мало вероватно да би Брисел наметнуо Пољској обавезу у смислу пружања такве помоћи, преноси РТ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала