- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Представа „Рат и мир“ на фестивалу „Охридско сунце“

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICПремијера представе „Рат и мир“ према истоименом роману Лава Николајевића Толстоја, у режији Бориса Лијешевића у Народном позоришту.
Премијера представе „Рат и мир“ према истоименом роману Лава Николајевића Толстоја, у режији Бориса Лијешевића у Народном позоришту.  - Sputnik Србија, 1920, 09.08.2022
Пратите нас
Представа „Рат и мир“ Народног позоришта у Београду, по чувеном роману Лава Толстоја у драматизацији Федора Шилија и режији Бориса Лијешевића, гостоваће 17. августа на овогодишњем 62. фестивалу „Охридско сунце“ у Северној Македонији, саопштили су данас из матичног позоришта.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Позоришно остварење, чија је премијера била 30. маја, биће изведено 17. августа на сцени „Долни Сарај“ (у старом делу Охрида) с почетком у 21 час.
У глумачкој подели нашли су се Хаџи Ненад Маричић, Миодраг Кривокапић, Данило Лончаревић, Златија Оцокољић Ивановић, Зорана Бећић Ђорђевић, Душан Матејић и други.
„Рат и мир“ доноси питања рата и мира на више нивоа, надилазећи саму радњу, на личном, симболичком и метафоричком.
Протагонисти овог комада налазе се у сталном трагању, тражећи Бога, љубав, срећу, смисао живота.
Један од ликова, Пјер Безухов, изнова поставља питања: „Чему служи наш живот? Зашто смо ми на овоме свету? Шта то људи и човечанство имају да саграде и изведу својим животом“, што представља суштинско обликовање теме представе.
Рат, који се налази у самом наслову, не налази своје место у првом плану, тако да је мотив рата сведен и усмерен само на оно што се конкретно догађа протагонистима приче и што може утицати на њихове животе, преноси Танјуг.
Ненад Хаџи Маричић и  Немања Стаматовић у представи Рат и мир - Sputnik Србија, 1920, 29.05.2022
КУЛТУРА
„Русија мора ратовати“: Ремек-дело „Рат и мир“, актуелније него икад, поново на позоришној сцени
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала