Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Привођена руска новинарка открила зашто су приштински полицајци њени - највернији читаоци

© Sputnik / Милица ТркљаДарија Асламова
Дарија  Асламова - Sputnik Србија, 1920, 09.08.2022
Пратите нас
Припадници косовске специјалне службе показали су се као једни од мојих најпосвећенијих читалаца, изјавила је на конференцији за новинаре у Руском дому у Београду, руска новинарка Дарја Асламова после задржавања на прелазу Јариње и седмочасовног испитивања.
Приштинске власти не само да новинарки Комсомолске правде нису дозволиле улазак на Косово и Метохију, него ни у наредних пет година неће моћи да уђе на територију јужне српске покрајине где је од институција самопроглашеног Косова проглашена непожељном особом.
Асламова каже да је током разговора са обавештајцима у цивилу код којих је одведена у Косовску Митровицу била изненађена не само количином информација које имају о њој као особи, него и о њеном раду. Толико су пратили шта је писала да их је назвала њеним најпосвећенијим читаоцима.
А извештавала је са ратом захваћених подручја попут Нагорно Карбаха, Руанде, Чеченије, Абхазије, Камбоџе, Таџикистана и некадашње Југославије и није могла ни да прецизира колико је пута била привођена на испитивања због посла.
Њено искуство са ратишта, каже, показало је да ако има кармин на уснама и ципеле на не баш малу штиклу, ако је пристојно сређена, одмах падне сумња да није у питању новинарски него шпијунски посао.
© Фото : Уступљено Спутњику: Дарија АсламоваДарија Асламова
Дарија  Асламова  - Sputnik Србија, 1920, 09.08.2022
Дарија Асламова
Тако је прошла и на Косову и без ратног стања, а њена планирана репортажа о косовским манастирима, Бањској и Високим Дачинама, претворила се у вишечасовно испитивање у полицијској станици Косовске Митровице.
Поред тога што су, према наводима руске новинарке, припадници косовске специјалне службе имали већ припремљен цео досије о њој, инсистирали су на питањима да ли је она већ радила на Косову, да ли је била у Донбасу и да ли је икада извештавајући правила паралеле са трговином органима у Украјини и на Косову.
Сви њени одговори били су потврдни, а на примедбу приштинске службе да их руски новинари сликају искључиво неповољно и шаљу непријатељску слику о ситуацији на Косову, изјавила је да томе доприноси и чињеница да су руски новинари тамо третирани као „непожељни гости“.
На питање о њеном личном мишљењу ко ће однети победу у руско-украјинском рату, Асламова, која је поред својевремених интервјуа са Сергејом Лавровим, Башаром ел Асадом и Радованом Караџићем извештавала и директно из Донбаса, одлучно је одговорила - то ће бити Русија.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала