- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија о транзиту робе у Калињинград: Припремили смо мере у случају погоршања ситуације

© Sputnik / Игор Зарембо / Уђи у базу фотографијаКалињинград
Калињинград - Sputnik Србија, 1920, 09.08.2022
Пратите нас
Припремљене су мере које се могу предузети у случају да се ситуација са транзитом робе у Калињинград погорша, изјавио је амбасадор за специјални изасланик Министарства иностраних послова Русије Алексеј Исаков.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Можемо рећи да смо избегли најгори сценарио на тему калињинградског транзита робе. Одређени успеси са Европском унијом и Литванијом су постигнути и иду у правом смеру и то је резултат наших активних дипломатских напора“, рекао је он.
Исаков је навео да је ситуација са транзитом робе у Калињинград преко Литваније далеко од нормалне, као и да решења која су пронађена могу бити само привремена.
Наводи и да ће Русија тражити да се калињинградски транзит искључи из незаконитих санкција Европске уније.

„Наставићемо да тражимо решење за ову ситуацију у сарадњи са Виљнусом и Бриселом, као и да радимо на потпуној обнови калињинградског транзита робе. Наш став је да овај транзит мора бити изузет из нелегитимних једностраних санкција ЕУ, као и да је потребно да функционише искључиво на основу расположивих међународних споразума са Литванијом и Европском унијом и њихове политичке одговорности. У суштини ради се о домаћем руском транзиту, а не о извозу и увозу“, нагласио је Исаков.

Виљнус је од 18. јуна забранио превоз преко своје територије до Калињинградске области робе која је под санкцијама Европске уније: грађевинског материјала, метала, дрвета, цемента, ђубрива, алкохола, икре и других категорија. Генерално, око половине целокупног обима испорука. Према тврдњама литванских власти, придржавају се санкција ЕУ.
Европска комисија је, након тога, објавила саопштење у коме се појашњава да транзит у Калињинград друмским саобраћајем остаје под забраном, а транзит железницом је могућ уз одговарајућу контролу.
Калињинградска област - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2022
РУСИЈА
Могућа обустава транзита робе у Калињинград због проблема са литванском банком
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала