- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Турковић упутила демарш Израелу због Изборног закона

© AFP 2023 / KAY NIETFELDБисера Турковић
Бисера Турковић - Sputnik Србија, 1920, 09.08.2022
Пратите нас
Министарка спољних послова и Савету министара БиХ Бисера Турковић упутила је данас демарш Министарству спољних послова и Амбасади Израела у Тирани, која је подржала предложене измене Изборног закона БиХ, уз поруку да је такав предлог добродошао.
Министрица Турковић је у реакцији, затражила појашњење ставова и сврхе објављеног документа у босанско-херцеговачким медијима.
"Било каква подршка изборној реформи која би дискриминисала грађане Босне и Херцеговине због њихове етничке или верске припадности недвосмислено је одбачена од већине парламентарних странака у Босни и Херцеговини", навела је Турковић у демаршу, пренели су сарајевски медији.
Амбасада Израела за БиХ са седиштем у Тирани саопштила је јуче да држава Израел поздравља недавне охрабрујуће акције које су предузеле институције Босне и Херцеговине у циљу заштите јеврејске заједнице и њеног положаја у земљи.
Истичу да држава Израел подржава Устав Босне и Херцеговине, пуну равноправност њених грађана и сваку иницијативу која промовише ту равноправност.
“По том питању, треба указати да држава Израел чврсто верује да су Општи оквирни мировни споразум у Босни и Херцеговини и његов анекс ИВ - Устав Босне и Херцеговине, успоставили одржив систем деобе власти између конститутивних народа и њихових политичких представника. Држава Израел чврсто верује да се то мора поштовати и узети у обзир када се разматрају решења за изборни закон, који мора симултано осигурати два кључна принципа - равноправност и недискриминацију", поручили су, између осталог, у саопштењу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала