- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Земље ЕУ од данас "заврћу славину": План за смањење потрошње гаса ступио на снагу

© Sputnik / Антон ДенисовШпорет на гас
Шпорет на гас - Sputnik Србија, 1920, 09.08.2022
Пратите нас
План Европске уније да смањи потрошњу гаса у целом блоку за 15 одсто ступа данас на снагу, након објаве у званичном административном гласнику ЕУ у понедељак.
Земље чланице ЕУ су 5. августа званично усвојиле план за ванредне ситуације који се односи на смањење потрошње гаса, како би уштеделе гориво за зиму због неизвесности с руским испорукама, упркос противљењу Пољске и Мађарске финалној верзији закона.
Споразумом се од свих земаља ЕУ тражи да добровољно смање потрошњу гаса за 15 одсто, при чему би Европска комисија то могла да прогласи обавезом у ванредним околностима, мада уз извесна изузећа за поједине земље и индустрије.
Све земље, осим Мађарске и Пољске, одобриле су споразум чиме је он добио снагу закона, објавила је прошле недеље Чешка, која је тренутни председавајући ЕУ.
У уредби се наводи да ће земље ЕУ „уложити све своје напоре" да смање потрошњу гаса од августа ове до марта идуће године за „најмање 15 одсто" у односу на њихову просечну потрошњу у претпходних пет година.
Ако Европска комисија уочи „озбиљну несташицу гаса" или се појави изузетно велика потражња за гасом, може затражити од земаља ЕУ објаву опште опасности у блоку. Тиме би смањење потрошње гаса постало обавезујуће, уз ограничене изузетке.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала