- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Да ли је проблем неконтролисани увоз: Шабачки парадајз неће нико ни за 20 динара

CC0 / Pixabay / Парадајз у пластенику
Парадајз у пластенику - Sputnik Србија, 1920, 10.08.2022
Пратите нас
Килограм парадајза у шабачком крају у малопродаји кошта око 150 динара, а на велико код пољопривредника, цена је неколико пута нижа него пре седам дана. Према речима повртара, парадајз немају коме да продају ни за 20 динара по килограму.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Готово сваки повртар из Горње Врањске код Шапца, некада је гајио парадајз, а сада се произвођачи у селу могу избројати на прсте једне руке. Млади пољопривредник Душан Гајић парадајз производи у пластеницима, на површини од 50 ари. До сада је убрао десетак тона.
„Пре седам дана смо имали много боље услове и продају, међутим сад је парадајз дошао до јако лоше цене, то је оно што нам не одговара“, каже Гајић.
На питање која би цена одговарала, Гајић каже да би то било од 70 до 80 динара.
„Цена прошле недеље је била око 120 динара, сад је дошла на 20 динара, 80 динара је цена која је била и 2010. године, али су многе ствари биле јефтиније, као што су гориво, амбалажа. Ове године амбалажа је 80 динара, а ми парадајз продајемо, 120 динара за холандезу“, каже Гајић.
Парадајз спакован у гајбице, купце чека у хладњачи. Произвођачи кажу да домаћа производња не подмирује потребе тржишта, али да је проблем неконтролисани увоз. Негодују и због велике разлике у цени од пластеника до тезге.
Душан Гајић каже да парадајз тренутно нема коме да прода: „Пре седам дана смо имали велику навалу за парадајз, данас купаца немамо.“
Према његовим речима, високе температуре сигурно утичу на род.
„Ова година је била и донекле добра за производњу парадајза, међутим, на 37 степени спољне температуре, не може ништа да расте како треба“, напомиње он.
Захтевну производњу са све већим улагањима, додатно отежава и скупа радна снага, која се све теже проналази.
Цене повртарских производа су минимализоване, некад долази до такве хиперпродукције, да се не могу продати, да ли је народ осиромашио, да ли је увоз неких артикала погоршао слику на нашем тржишту, углавном, често се срећемо са ситуацијама да производња парадајза буде покривена неким увозним количинама које обезвреде наш парадајз, људи изгубе вољу за даљи рад, млађе генерације не виде себе у повртарској производњи“, каже Јован Сушић из ПССС Шабац.
Биљке су пуне рода. На једној у Горњој Врањској уберу око четири килограма. Парадајз ће, кажу брати још месец дана. Надају се стабилизацији тржишта, и заради, због које су у пластеницима радили од пролећа, пренео је РТС.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала