- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Калињинград — домаћин прве Међународне студентске филозофске олимпијаде у септембру

Међународна филозофска олимпијада у Калињинграду
Међународна филозофска олимпијада у Калињинграду - Sputnik Србија, 1920, 10.08.2022
Пратите нас
Студенти руских и иностраних универзитета учествоваће на првој Међународној студентској филозофској олимпијади која ће се одржати на јесен у Калињинграду на иницијативу Владе Русије. На Олимпијади могу да учествују студенти основних, специјалистичких и мастер програма, без обзира на врсту стеченог образовања.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Шест победника и дванаест награђених учесника добиће дипломе и вредне награде, а моћи ће да објаве своје такмичарске радове у часопису „Кантов зборник“ (индексиран на „Скопусу“) и добиће погодности приликом пријаве на мастер и постдипломске студије на филозофским смеровима у Балтичком федералном универзитету (БФУ) и Московском државном универзитету (МГУ). Победници Олимпијаде ће као награду добити модерне лаптопове.
Ректор БФУ „И. Кант“, Александар Фјодоров сматра да је Прва међународна студентска филозофска олимпијада важан догађај у научној и друштвено-хуманитарној области не само Русије, већ и светске научне и образовне заједнице.

„Данас је посебно приметно интересовање за филозофско знање. Човечанство има хиљаду питања на које одговоре може дати нова генерација. Захваљујући међународној Олимпијади, студенти филозофских и не само филозофских смерова имаће изузетну могућност да истраже, изразе и чују мишљење најбољих стручњака у овој области. Приближавамо се још једном значајном догађају — јубилеју Имануела Канта. До 2024. године важно нам је да формирамо веома важан за Русе и партнере међународни тренд пажње према филозофији будућности, осмишљавању њеног новог изгледа, свог живота, образовне маршруте, улагања у развој Русије и светској цивилизацији“, испричао је он за Спутњик.

Теме Олимпијаде су следеће:
Модерна неурофилозофија и проблем вештачке интелигенције
Критичко мишљење, логика и терорија расуђивања
Етика у ери дигиталне стварности
Филозофска антропологија
Руска филозофија и интелектуална култура
Границе интеракције филозофије и теологије: историја и савременост.
Олимпијада се састоји из две етапе. Прва етапа (квалификације) ће се одржати у онлајн режиму. Предвиђено је да учесници 6. септембра, од 12.00 до 15.00 часова по московском времену, у оквиру личног налога на сајту Олимпијаде напишу есеј и пошаљу га на проверу стручном жирију. Резултати прве етапе биће објављени на званичном сајту Олимпијаде најкасније 30. септембра.
Сви победници прве етапе, најмање 70. људи, добиће званичну позивницу за следећу, последњу етапу која ће се одржати од 22-23. новембра у Калињинграду на платформи БФУ „Имануел Кант“. Ова фаза ће се састојати из две категорије: представљање ауторског рада на тему коју је утврдио организациони одбор или одбрана оригиналног пројекта популаризације савремених достигнућа у филозофији. Резултати последње фазе биће објављени 25. новембра на сајту Олимпијаде.
Приликом оцењивања прве и друге етапе, жири ће узимати у обзир самосталност предатих радова, релевантност, јасноћу представљеног материјала, његову усклађеност са наведеном темом.
До сада се пријавило више од 500 људи. Међу њима су студенти из Санкт Петербурга, Москве, Калињинграда, Саратова, Нижњег Новгорода, Краснодара, Ростова, Јекатеринбурга, Новосибирска, као и из Белорусије, Киргистана и Индије. Поред студената филозофских смерова, пријавили су се и правници, социолози и студенти ПР смерова.
Учесницима Олимпијаде обратиће се ректор БФУ „И. Кант“ Александар Фјодоров, професор, шеф лабораторије за когнитивна истраживања Државног универзитета у Санкт Петербургу Татјана Черниговска, вршилац дужности декана Филозофског факултета МГУ Алексеј Козирјов.
Учешће на Олимпијади је бесплатно. Трошкове авионских карата, боравка и оброка за учеснике завршне етапе у потпуности ће сносити организатори Олимпијаде. Сви учесници друге етапе добиће вредне сувенире.
Олимпијада се одржава ради популаризације филозофског знања, формирања одрживог интересовања омладине за класичне и модерне филозофске проблеме, унапређења развоја вештина критичког расуђивања, промовисања идеје културног и цивилизацијске разноликости.
Организатори су Балтички федерални универзитет „И. Кант“ и Московски државни универзитет (МГУ) М.В. Ломоносов. Пријава за учешће на Олимпијади може се предати на званичном сајту Олимпијаде https://ipos.kantiana.ru/.
„Жрнов фест” – путовање у средњи век - Sputnik Србија, 1920, 29.07.2022
СПОРТ
Супердевојчица из Палестине – има осам година и играће на шаховској Олимпијади
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала