- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Кустурица за Спутњик објаснио зашто престаје да ради „Но смокинг оркестра“ и најавио нови филм

© Фото : Youtube/Kustendorf Classic/PrintscreenЕмир Кустурица на наступу са Но смокинг оркестра
Емир Кустурица на наступу са Но смокинг оркестра - Sputnik Србија, 1920, 10.08.2022
Пратите нас
Прослављени редитељ Емир Кустурица потврдио је за Спутњик да ће бенд „Емир Кустурица и Но смокинг оркестра“ престати са наступима и радом. Он планира да пише нову књигу, али и да сними филм „Казна без злочинa“. Сарадња са „Но смокинг оркестра“ вероватно ће бити настављена кроз постављање неких од Кустуричиних филмова на оперску сцену.
Париска „Олимпија“, у којој „Емир Кустурица и Но смокинг оркестра“ наступају 21. децембра, објавила је да ће то бити њихов последњи концерт под тим именом. Кустурица о томе каже како је у питању „као и све код нас, непроверена гласина“, те да је у једном тренутку „поверовао и да је са смрћу исто“.
„Престаје рад „Емир Кустурица и Но смокинг оркестра“. Као прво, бенд престаје да постоји“. Као друго, то је један исход 23-годишњег деловања. Мало која земља у свету постоји да нас није угостила и да ми нисмо пренели своје катарзично својство које смо повукли из српског кола и практично од кафанске музике направили нешто што је граничило некад са џезом, некад са етно-џезом, један кросовер који је врло брзо, 2000. године, постао део тога што се звало ворлд мјузик“, каже Кустурица за Спутњик.
Познати редитељ каже да је његов музички ангажман са „Но смокинг оркестра“ био „једна врста наставка филма „Црна мачка, бели мачор“.
„Свакако су филм и музика најсродније уметности. Међутим, ми живимо у времену када уметност ишчезава, осећам се као диригент у неком старом циркусу, а сећамо се како су циркуси били популарни у време кад смо били мали. Имам утисак да је време да се једноставно та авантура која је трајала јако дуго и која је продужена рука филма, прекине у најкатарзичнијем моменту. У Ла Коруњи сутра имамо наступ негде пред 50.000 људи и треба да произведемо исто оно кружење наших базичних акорда и уопште композиција, где се заправо атмосфера бенда, који пролази кроз катарзу, лако преноси на публику, а онда се враћа лако нама и онда се то претвара у један узбудљив догађај“, објашњава Кустурица.
Онолико колико сам се мучио снимајући своје филмове, осећао сам се понекад као рудар, некад као копач бунара, некад као авијатичар, толико сам у том бенду доживљавао позитивне катарзе, подвлачи Кустурица и додаје да је „дошло време да се на то стави тачка“.
„Ми ћемо поред Олимпије свирати неки опроштајни концерт на истоку, можда у Москви, то ћемо се договорити“, истиче редитељ.
Кустурица каже да је његов бенд „патентиран на Западу“.
„Ми због сорошеваца, због тог имитаторског, због кич позиције наше музике, никад нисмо успели ни да свирамо практично наш репертоар у Србији. Али то нама није ни био циљ. Наш спектар је био од Аустралије до Северне Америке, све то смо заокружили и то је све био на неки начин продужетак филма“, додаје Кустурица.
Кустурица каже да се наступи „Емир Кустурица и Но смокинг оркестра“ свакако прекидају, али да ће наставак сарадње највероватније уследити кроз могућност да се неко од његових дела постави као опера.
„Постоји могућност да се неке од тих опера, односно мјузикли на основу мојих филмова, поставе можда и у Србији, а највероватније и у Русији“, објашњава Кустурица и додаје да ће он највероватније учествовати у томе као редитељ, као што је у „Бастиљи“ 2011. поставио „Дом за вешање“ који је игран у целом свету.
Он најављује да ће писати нову књигу и да ће врло брзо да сними неки нови филм.
„У плану је филм „Казна без злочина“. Имао сам идеју, имам одличан текст, али то се показује немогуће са Казахстаном, нешто се тамо десило, није ми јасно шта. Имам један, рекао бих, савршен сценарио који смо написали Михић и ја, „Бели облак Џингис Кана“, али он због скупоће вероватно никад неће бити снимљен. Углавном „Казна без злочина“ је спремна, а имам и неке планове за мали филм са ћерком која је сценариста и који бисмо продуцирали“, закључује Кустурица за Спутњик.
Емир Кустурица - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2022
Подкаст
Емир Кустурица: Два заветна народа – Руси и Срби (први део)
Емир Кустурица - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2022
Подкаст
Емир Кустурица: Два заветна народа – Руси и Срби (други део) /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала