- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Немогуће замислити било где у Европи осим у Србији: Русија, најлепша земља – усред Београда /фото/

© Sputnik / Лола ЂорђевићИзложба "Русија - најлепша земља"
Изложба Русија - најлепша земља - Sputnik Србија, 1920, 10.08.2022
Пратите нас
Изложба уметничких фотографија „Русија – најлепша земља“ за коју је руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко рекао да је скоро немогуће замислити овакву изложбу у некој земљи у Европи, осим у Србији, отворена је вечерас у Београду, на Калемегдану.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

На изложби је на 15 паноа приказано 45 уметничких фотографија које у пуној лепоти представљају снагу и доживљај руске природе од Курилских острва преко Урала па до Крима.
„Желим да нагласим сада да је тешко и скоро немогуће замислити да је овако нешто, оваква изложба, могућа у некој земљи у Европи, изузев у Србији. Србија резолутно одбацује оно што жели да јој наметне колективни Запад, односно културу одрицања било чега руског, укључујући и саму лепоту њене земље“, закључио је Харченко који је захвалио организатору изложбе Руском географском друштву у Србији.
По речима председника Руског географског друштва, Мирољуба Милинчића, интересовање грађана Србије за овакву врсту уметничког излагања увек је било велико, што се и вечерас дало приметити, а сам пројекат увек је био помаган од стране и локалних и регионалних власти.
„У Врбасу смо изложбу радили у сарадњи са црквом, а где год смо били у Србији увек је неко био ту од представника власти. У Нишу је отварању присуствовала заменица градоначелнице, у Кикинди је то био председник градске Скупштине, у Книћу председник општине и председник скупштине, у Крагујевцу такође. Увек смо били радо виђени и добро примљени“, изјавио је за Спутњик Милинчић.
Од 2015, када је Руско географско друштво покренуло овај пројекат посвећен очувању животне средине и изворне природе Русије, па до сада, пристигло је преко пола милиона фотографија од стране десетине хиљада учесника. Вечерашња изложба седамдесета је по реду и Руско географско друштво, које ове године прославља 177 година постојања, иза себе има 1273 изложбена дана.
Поред Београда, ове године су излагали у Чачку, Врбасу, Нишу, Новом Бечеју, Требињу, Гацку и даље широм Балкана, што све заједно већ чини око 240 изложбених дана само од почетка ове године. Паралелно са београдском, одржаће се и изложба у Смедеревској Паланци, а њено отварање заказано је за 15. август.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала