- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Пронађена потенцијална канцерогена једињења у лековима за дијабетес

CC0 / Пиксабеј / Лек за вирус корона
Лек за вирус корона - Sputnik Србија, 1920, 10.08.2022
Пратите нас
Америчка Управа за храну и лекове саопштила је да су одређени узорци ситаглиптина, једињења у Мерковим лековима за дијабетес "Јанувиа" и "Јанумет", контаминирани могућим канцерогеним супстанцама.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Агенција је саопштила да ће привремено дозволити Мерку да дистрибуира лекове са ситаглиптином који садрже већу од нормално прихватљиве количине нечистоће "Нитросо-СТГ-19", такође познате као НТТП, како би се избегао недостатак.
Мерк је саопштио да је обавестио власти да је открио да неке серије лекова садрже нечистоће и да је спровео додатне контроле квалитета како би се уверио да ће његови лекови испунити привремене прихватљиве границе.
"Остајемо уверени у безбедност, ефикасност и квалитет наших лекова који садрже ситаглиптин", наводи компанија Мерк, напомињући да се не очекује значајан утицај на снабдевање.
НТТП припада класи једињења нитрозамина, од којих су нека класификована као вероватни или могући карциногени за људе, на основу лабораторијских тестова, саопштила је агенција.
Научници Агенције проценили су ризик од излагања НТТП-у на привременом прихватљивом нивоу уноса до 246,7 нанограма дневно и утврдили да представља минимални додатни ризик од карцинома у поређењу са доживотним излагањем НТТП-у на нивоу од 37 нанограма дневно.
Последњих година, неки произвођачи лекова морали су да повуку неке серије лекова као што је Фајзеров третман против пушења, "Chantik", и престали да продају друге као што је ранитидин за лечење горушице, који се често продаје под брендом "Zantac", због присуства нитрозамина.
Нитрозамини су уобичајени у води и храни, укључујући суво месо и месо са роштиља, млечне производе и поврће. Излагање нечистоћама изнад прихватљивих нивоа током дужег временског периода може повећати ризик од карцинoма.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала