- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски научници направили хибридну вакцину против вируса корона и грипа

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаДијагностички центар за лабораторијска истраживања у Москви
Дијагностички центар за лабораторијска истраживања у Москви - Sputnik Србија, 1920, 10.08.2022
Пратите нас
Руски научници су направили назалну вакцину, која ће обезбедити дуготрајан Т-ћелијски имунитет који ће се борити против вируса корона и грипа.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Како је саопштено у Руском научном фонду, који се бави развојем вакцине, двоструки ефекат настаје јер вакцина активира не само антитела на вирус корона, већ и ћелије имунолошког система.
Вакцине које су раније произведене за борбу против вируса корона садрже одређени део С-протеина вируса корона на који на специфичан начин реагују антитела која штите организам. Они се везују за специфичне делове С-протеина у вакцини и на сличан начин као што кључ одговара правој брави, тако и ова интеракција даје имунолошком систему сигнал који доприноси развоју нових антитела.
Експерти су дошли до закључка да С-протеин није као мета баш најпогоднији за антитела, с обзиром на то да у различитим сојевима вируса корона, може да се разликује од оригинала. Осим тога, концентрација антитела после вакцинације се током времена смањује што утиче на ниво заштите.
Научници Института за експерименталну медицину су обратили пажњу на другу важну компоненту имунитета која учествује у борби против вируса корона, то су Т-лимфоцити или Т-ћелије. Они се, слично као што то раде и антитела, повезују са патогеном, али дуготрајније у њима остају информације.
Нова, комбинована вакцина има за циљ да обезбеди трајни имунитет Т-ћелија. То је хибрид вируса грипа са деловима унутрашњих протеина вируса корона које препознају Т-ћелије људи. Значајно је да се такви унутрашњи протеини САРС-Ков-2 много мање разликују у различитим сојевима него што се разликује површински С-протеин.
Нова хибридна вакцина ће се у виду капи стављати у нос. Испитана је у лабораторијским условима на мишевима, на култури људских лимфоцита који су узети од пацијената који су имали ковид-19, као и на сиријским хрчцима. Доказано је да она веома брзо формира Т-ћелијски имунитет који се бори и против грипа и против вируса корона.
Џефри Сакс, економиста - Sputnik Србија, 1920, 09.08.2022
СВЕТ
Џефри Сакс: Уверен сам да је ковид из лабораторије САД - постоји и тајно опасно истраживање
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала