Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Дечани једини споменик у Европи под војном заштитом: Београд одговорио Приштини

CC0 / Pixnio/Marko Milivojevic / Унутрашњост манастира Високи Дечани
Унутрашњост манастира Високи Дечани - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2022
Пратите нас
Министарство културе Србије је поводом изјаве министра културе у привременим косовским институцијама Хајруле Чекуа да је присуство КФОР око манастира Високи Дечани „симболично“ и да Србија злоупотребљава православне цркве на Косову, саопштило да су Дечани једини споменик у Европи који се више од 20 година налази под снажном војном заштитом.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Косовски министар културе Хајрула Чеку је у среду изјавио да је манастир Високи Дечани „последња тачка безнадежне битке коју Србија води на Косову, злоупотребљавајући православне цркве и манастире у нашој земљи“.
„Уз све извештаје косовске полиције, али и КФОР-а који говоре о готово апсолутном смиривању безбедносне ситуације у нашој земљи, присуство испред манастира Дечани је минимално, јер и извештаји КФОР говоре о неупоредивом побољшању, значајном у односу на оно што је било 2004. године“, рекао је Чеку.
Из Министарства културе и информисања Републике Србије је истакнуто да није јасно на које безбедносне извештаје се позива представник Приштине имајући у виду једногласну одлуку Унеска да српски манастири на Косову остану на листи угрожених, као и извештај Мисије ОЕБС из јула ове године, који указује на бројне вандализме и кривична дела почињена на објектима и локалитетима Српске православне цркве од 2014. до 2020.
„Зато не треба да чуди да они који сматрају да је напредак у чувању културног наслеђа то што тренутно не пале и не руше цркве и манастире, као што су чинили 2004. године, већ их ’само’ угрожавају изградњом путева, скрнављењем, крађама, отимањем земљишта, забраном службе и нападима на надгробне споменике и вернике, проглашавају бригу Републике Србије за културно и верско наслеђе за злоупотребу“, поручило је Министарство.
Из Министарства је у саопштењу указано и да су Високи Дечани од 2006. године уписани на Унескову листу Светске баштине у опасности.
„Очигледно је да изјава Чекуа представља покушај скретања пажње са стварне угрожености српског културног наслеђа на Косову и Метохији, које је под непрекидном претњом, од физичког уништења и скрнављења до фалсификовања и преотимања“, закључено је у саопштењу Министарства уз напомену „да угрожавање права и културног наслеђа, нажалост представљају тешку свакодневицу српског народа на Косову“, преноси Радио КиМ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала