- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Међународна премијера српског филма „Усековање“ на Московском филмском фестивалу

© Фото : Промо/Кошутњак ФилмСцена из филма „Усековање”
Сцена из филма „Усековање” - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2022
Пратите нас
Московски филмски фестивал одржаће се 44. пут, али у измењеном термину – од 26. августа до 2. септембра, а део главног такмичарског програма, уз шест других филмова, биће и српски дугометражни играни филм „Усековање” у режији младог Синише Цветића, а по сценарију Давида Јаковљевића.
У питању је међународна премијера овог остварења насталог захваљујући и подршци Филмског центра Србије.
„Усековање“ представља портрет једне породице и њене црне овце и најмлађег члана – Јована. Све их пратимо у једном дану, у једном стану, за време славе Усековање главе Светог Јована Крститеља, где родитељи крију од Јована и гостију да се разводе, а Јован крије од њих да се дрогира и нада се да ће га ванземаљци избавити из безнадежног и бесмисленог постојања на земљи. Постепеним захуктавањем, кроз славску атмосферу и алкохол, као и појаву ненајављеног госта, долази до откривања тих, али и других породичних тајни и сукоба.
Уз Цветића и Јаковљевића ауторску екипу филма чине: Марко Миловановић (директор фотографије), Тихомир Дукић и Марко Тисовец (монтажери), Лука Броћић (композитор), Бојан Јовановић (сценограф), Снежана Карл (костимограф), Небојша Стојановић (сниматељ звука), Небојша Зорић, Велибор Хајдуковић (дизајн и микс звука), Наташа Бошковић (маскер). Филм је реализован у продукцији „Кошутњак филма“, продуцент филма је Зоран Јанковић, уметнички директор Слободан Терзић, а директорка филма Вишња Никитин.
Улоге тумаче: Павле Менсур, Бојан Жировић, Александра Балмазовић, Марко Грабеж, Анита Огњановић, Златан Видовић, Дубравка Ковјанић, Милица Јаневски, Александар Ђурица, Александра Плескоњић Илић, Јована Гавриловић, Момчило Пићурић.
У селекцију кратког метра на московском фестивалу међународног и такмичарског карактера, А категорије, уврштен је и дипломски филм „Сами заједно“ Аглаје Филиповић, дипл. редитељке Академије уметности у Београду.
У овом двадесетоминутном филму глуме Јована Драгаш и Владимир Гвојић.
Враћајући се кући Инес и Вук се случајно упознају у Београду. Због непредвидивих околоности принуђени су да деле хотелску собу. Двоје младих који су одласком вани постали странци у свом граду отварају се једно другом тражећи сигурност, преноси Филмски центар Србије.
филм Мрак - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2022
КУЛТУРА
Режисер повукао филм о мартовском погрому са Фестивала у Врњачкој Бањи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала