- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

СБ УН о Запорошкој нуклеарки; Шеф ИАЕА: Нема непосредне претње; САД: Москва да повуче војску

© Sputnik / Алексей Агарышев / Уђи у базу фотографијаАмбасадор Украјине при УН: Укинути Русији право вета у СБ
Амбасадор Украјине при УН: Укинути Русији право вета у СБ - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2022
Пратите нас
У Савету безбедности Уједињених нација одржана је седница посвећена ситуацији у Запорошкој нуклеарној електрани. Шеф руске Мисије у УН Василиј Небензја истакао је да напади Кијева на објекте нуклеарке гурају свет на ивицу нуклеарне катастрофе која је у равни са оном која се догодила у Чернобиљу.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Генерални секретар Међународне агенције за нуклеарну енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси поручио је да у електрани тренутно не постоји непосредна претња по безбедност.
"Према мојој оцени, у овом моменту не постоји непосредна опасност по нуклеарну безбедност. Ипак, ситуација може да се промени сваког часа", рекао је Гроси.
Он је још додао да ИАЕА стреми прагматичној сарадњи и са Кијевом и са Москвом по овом питању.
Генерални секретар Антонио Гутереш позвао је да се прекине са борбеним дејствима у области око нуклеарке и упозорио да ће било каква оштећења објекта довести до катастрофалних последица и то не само у Украјини него и изван граница Украјине.
"Позивам да се сви војници и војна техника повуку и да се техника и војска не размештају на тој територији", наводи се у саоштењу Гутереша.
Он је рекао и да све стране у Украјини треба да покажу здрав разум и да не предузимају ништа што може да доведе у опасност физичку целовитост и безбедност нуклеарке - највеће у Европи.
Кина, која председава СБ УН у августу, позвала је стране да седну за преговарачки сто.
Посета мисије ИАЕА у Запорошкој нуклеарној електрани треба да се реализује што пре, рекла је на седници заменик америчког државног секретара за контролу наоружања Бони Џенкинс.
"Њихова посета се не сме одлагати", рекла је Џенкинс и позвала да се експертима ИАЕА омогући приступ нуклеарки.
Такође је рекла да Вашингтон сматра да Русија сноси сву одговорност за потенцијалне ризике у нуклеарки.
"Русија је једина која је испровоцирала те ризике, започевши свеобухватну инвазију. И само она може да их отклони тако што ће повући своје војнике", истакла је Џенкинс.
Џенкинс је рекла и да Америка подржава предлог о успостављању демилитаризоване зоне око нуклеарке.
Представник Украјине рекао је да једнини начин да се отклоне ризици повлачење руске војске из нуклеарке и предавање објекта у руке Кијева.
Према његовим речима, Украјина жали што још није реализована експертска мисија ИАЕА и то због деструктивног понашања Русије.
Остале чланице СБ УН су позвале стране на уздржаност и такође апеловале да се мисији ИАЕА што пре омогући приступ објекту нуклеарке. Западне земље су изнеле став да Русија треба да препусти Украјини контролу над нуклеарком, а да мисији ИАЕА треба омогућити директну комуникацију са украјинским особљем нуклеарке. Такође тврде да Русија својим активностима угрожава свих седам стубова нуклеарне безбедности.
Припадници руске војске на територији Запорошке нуклеарне електране - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2022
РУСИЈА
Русија: Гранатирање Запорошке нуклеарне електране је чин нуклеарног тероризма
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала