Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Зашто баш сад? Брисел одрешио кесу за косовску полицију

© AP Photo / Visar KryeziuКосовска полиција у близини Јариња
Косовска полиција у близини Јариња - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2022
Пратите нас
Европска комисија планира да издвоји 6,5 милиона евра у оквиру програма који има за циљ да пружи подршку МУП Косова, као и да уведе европске стандарде. Према речима посланика у Скупштини Србије Милована Дрецуна, оно што су из ЕУ навели као циљ издвајања тих средства говори да на Косову и Метохији нема мира и безбедности.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Наиме, по мишљењу ЕК, резултат пројекта ће „осетити и грађани у виду потпунијег поштовања принципа владавине права, јер ће после тога на Косову доћи мир и безбедност“.
„Ми се са тим апсолутно слажемо, посебно у тренуцима када Приштина изузетно малтретира Србе на северу Косова и употребљава специјалне јединице. Такође, изгледа да је оцена Европске комисије да полиција на Косову и Метохији примењује двоструке стандарде и да дискриминише људе по етничкој припадности. И са тим оценама се апсолутно можемо сложити јер то јесте чињеница - да полиција на КиМ Србе третира као грађане другог реда, да не поштује законе који функционишу на Косову и Метохији, дакле да ради веома непрофесионално и да представља фактор угрожавања стабилности, мира и безбедности грађана, посебно српске националности“, указује Дрецун за Спутњик.

Милиони за помоћ косовској полицији

Питање је, додаје наш саговорник, да ли се са овим средствима таква ситуација може променити, односно на који начин ће та средства бити реализована.
„Али, такође је индикативно да такав потез долази управо у тренуцима веома сложене и потенцијално крајње опасне ситуације на северу Косова због покушаја Приштине да примени своју једнострану одлуку о таблицама и личним картама. То би могло да се схвати и као нека врста подршке Приштини, мада мислим да је ипак исправније тумачити целу ову причу тако да су они јако незадовољни радом косовске полицијске службе, укључујући ту свакако и специјалне јединице које припадају КПС-у, те да су одлучили да нешто предузму“, наводи Дрецун.
Како каже, крајњи је тренутак да се полиција устроји на начин који би подразумевао примену закона, правичан однос према свима који живе на Косову и Метохији, а не дискриминацију и непоступање у случајевима када се врше етнички мотивисани напади на српски народ, када се не штити његова имовина, када се Србима одузимају основна демократска права попут слободе кретања или права да мирно протестују против штетних одлука Приштине.
Остаје да се види, каже посланик, и какав је механизам предвидела Европска унија по питању реализације и трошења тих средстава, као и каква ће бити контрола над трошењем тог новца и колико ће ЕУ имати утицаја на реорганизацију читавог тог система који подразумева и косовску полицијску службу. Све је то, према његовим речима, у овом тренутку неизвесно.

Зашто баш сада?

У сваком случају, примећује Дрецун, њихова намера је у овом тренутку позитивна, али и забрињавајућа јер је, каже, питање зашто до сада нису предузели никакве активности да косовску полицијску службу уведу у један оквир који је прихватљив за све који тамо живе и да је натерају да се понаша у складу са постојећим законима на КиМ, а не да их примењују по двоструким и дискриминаторским стандардима.
„Шта је Европска унија чекала толико дуго када је било потпуно јасно шта се дешава, када је јасно да је изузетно висок степен криминализације на КиМ, да тамо буја корупција која је вероватно на највишем нивоу у Европи, да се врши дискриминација српског народа, да се он малтретира, а његова имовина не штити, да се подижу измишљене кривичне пријаве за наводне ратне злочине, да се не процесуирају и не истражују они који нападају Српску православну цркву и њено свештенство, вернике и верске објекте? Зашто се толико чекало? Али, боље икад него никад ако је намера поштена, односно ако иза те намере не стоји нешто друго и ако се тај план спроведе“, напомиње Дрецун.
Јако је, додаје посланик, занимљиво и то да је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ недавно изјавио да они не могу да натерају Приштину да реализује Заједницу српских општина.
„Питање је да ли се сада, уместо казнених мера које треба применити према Приштини, дају средства да се побољша рад полиције на КиМ, односно да ли се Приштини даје охрабрење да наставе тим путем? Много тога је неизвесно, много тога касни, али је чињеница да јесте потребна реформа косовске полицијске службе, а посебно нам је битно да та полиција не дискриминише Србе и да почне коначно да их штити, а не да она сама непоступањем или на други начин, употребом специјалних јединица, угрожава безбедност и опстанак српског народа на Косову и Метохији. Дакле, ако ова средства буду помогла да се та ситуација промени бар мало у позитивном смеру, онда је то у реду“, закључује Милован Дрецун за Спутњик.
У документу Европске комисије наводи се да је „програм усмерен на јачање сектора унутрашњих послова, између осталог Министарства унутрашњих послова Косова и структура које зависе од њега, као и његово усклађивање са европским стандардима“. Европска комисија планира да путем овог пројекта помогне Министарству унутрашњих послова да побољша процес припреме закона и омогући његову имплементацију како би се ускладио са законодавством ЕУ. Осим тога, биће организовани тренинзи за особље и прошириће се сарадња међу косовским институцијама и Европолом.
Брисел - Sputnik Србија, 1920, 09.08.2022
СРБИЈА
Европска комисија ће финансирати такозвану косовску полицију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала