- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Две балтичке земље напустиле групу за сарадњу са Пекингом

© AP Photo / Ng Han GuanРадници намештају кинеску заставу у оквиру припрема за Национални конгрес комунистичке партије Кине у Пекингу
Радници намештају кинеску заставу у оквиру припрема за Национални конгрес комунистичке партије Кине у Пекингу - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2022
Пратите нас
Летонија и Естонија саопштиле су да су напустиле кинеску иницијативу 16+1, коју је Пекинг покренуо ради интензивирања сарадње са земљама Источне Европе.
"С обзиром на актуелне приоритете летонске спољне и трговинске политике, Летонија је одлучила да обустави учешће у оквиру сарадње земаља Централне и Источне Европе и Кине", саопштило је летонско министарство спољних послова, преноси АП.
Рига најављује да ће наставити да развија конструктивне и прагматичне односе са Кином, како билатерално, тако и кроз сарадњу у ЕУ и Кине, засновану на обостраној користи, поштовању међународног права, људских права и поретка заснованог на међународном праву, а слично саопштење издала је и Естонија.
"Естонија је учествовала у формату сарадње земаља Централне и Источне Европе и Кине од 2012. године. Естонија није присуствовала ниједном састанку у том формату после самита у фебруару прошле године", наводи се у саопштењу.
До овог потеза усред западних критика на рачун Пекинга због Тајвана.
Претходно је и Литванија напустила ту иницијативу, након погоршања односа с Пекингом због омогућавања отварања тајванске амбасаде.
Сарадња у оквиру форума 16+1, у којем учествује и Србија, успостављена је 2012. године на иницијативу Кине, ради јачања економских односа у оквиру кинеске иницијативе "Појас и пут".
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала