Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Промене у малој матури: Да ли ће осмаци полагати и трећи тест

© Tanjug / Душан АничићПолагање "мале матуре" у Јагодини
Полагање мале матуре у Јагодини - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2022
Пратите нас
Наредна генерација ученика осмог разреда могла би да полаже другачији завршни испит, а промене о којима се увелико размишља односе се на трећи, комбиновани тест.
Да ли ће уместо пет предмета који су саставни део комбинованог теста ђаци убудуће полагати један од њих – биологију, историју, географију физику или хемију, надлежни нису желели да одговоре нашем листу, али су потврдили да ће предлог новог правилника о завршном испиту бити завршен убрзо.
"Министарство просвете је у складу са Стратегијом развоја образовања, у сарадњи са Заводом за вредновање квалитета образовања и васпитања, приступило сагледавању квалитета завршног испита и разматрању могућности промене концепта комбинованог теста. У складу са тим, а на иницијативу Министарства, пробно тестирање за ученике седмог разреда у свим школама на територији Србије је спроведено 15. јуна. Анализу резултата јунског тестирања седмака управо припрема Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања" наводе у Министарству за Блиц.
Напомињу да су од Завода тражили да достави предлог програма завршног испита који би се примењивао од школске 2022/2023. године.
"Након што предлог програма завршног испита буде достављен, Министарство ће се обратити Националном просветном савету, који ће у складу са својом надлежношћу дати мишљење", навели су.
Ако је судити према садржају тестирања које су средином јуна ове године полагали сви ученици седмог разреда (од јесени осмаци), они би поред матерњег језика и математике бирали један од пет предмета који су се до сада полагали у склопу комбинованог теста на малој матури.
Из Министарства су тада појаснили да је сврха овог тестирања да ученици стекну увид у своје знање и у структуру могућег будућег трећег теста за завршни испит на крају осмог разреда.
„Пробно тестирање у седмом разреду се односи се на израду трећег, комбинованог теста, где се ученици, а на основу истицања у природним, односно друштвеним наукама опредељују за предмет из ког ће решавати тест. Предмети између којих се опредељују на пробном тестирању су: физика, хемија, биологија, географија и историја“, рекли су раније из Министарства.
„Предлаже се да комбиновани тест садржи већи број задатака по предмету. Тиме ће се обезбедити равноправнији положај ученика који се истичу у природним и друштвеним наукама. Тренутно, мали број задатака на тесту не диференцира добро ученике који имају обухватнија знања из наведених наука. Поред тога, треба и даље водити рачуна о односу броја задатака отвореног и затвореног типа, како би се обезбедила боља процена знања ученика“, пише у препорукама у Извештају у реализацији за завршног испита за школску 2019/20. годину.
Промене мале матуре последњи пут је најављивао претходни министар просвете Младен Шарчевић који је сматрао да је концепт мале матуре превазиђен и треба га мењати у том смислу да би она требало да буде независна екстерна оцена, као и велика матура. Међу предлозима који никад нису усвојени помињано је и да би страни језик могао да замени комбиновани тест.

Трећи тест оптерећење за ђаке

О нужности промене концепције мале матуре говорио се и у Стратегији развоја образовања до 2030. године:
„Након вишегодишње примене завршног испита дошло се до извесних увида који намећу потребу за преиспитивањем његовог квалитета, сврсисходности, као и предности и недостатака. Ово се пре свега односи на комбиновани тест. Мишљења стручне јавности, наставника и директора указују на то да концепт комбинованог теста у овом облику нема капацитет да оствари свој пуни потенцијал и сврху и да су измене неминовне. Наставници се слажу у процени да је овај тест слабије конципиран у односу на остала два теста и да постоји простор за његово унапређивање. Родитељи и ученици заступају становиште да трећи тест представља велико и непотребно оптерећење које доводи до стања претераног стреса, анксиозности и забринутости“, пише у Стратегији.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала