- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски научници научили вештачку интелигенцију да помаже у дијагностици

CC0 / / Вештачка интелигенција
Вештачка интелигенција - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2022
Пратите нас
Научници Центра за анализу сложених система (ЦАСС) Универзитета у Сеченову научили су вештачку интелигенцију да помаже лекарима у постављању дијагноза. Помоћу разрађене дигиталне методе, време лечења пацијента може бити смањено за 20 одсто, рекли су за Спутњик из прес службе универзитета.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Стручњаци су користили податке са апарата за компјутерску томографију, пејсмејкера, мерача инсулина, апарата за магнетну резонанцу, холтера и друге медицинске опреме, која је омогућила да се сваки конкретни пацијент посматра као функционални биолошки и хемијски систем“, наводи прес служба.
Наглашава се да алгоритми моделују прогнозирану реакцију појединачног организма на лечење и помажу да се тачно одреди како узимање прописане терапије утиче на болест и морталитет.
У саопштењу се истиче да су након ескперименталне и клиничке фазе испитивања, научници научили да одабирају најоптималнији модел лечења.
„Ова технологија омогућава скраћење времена лечења за најмање 20 одсто и даје могућност лекарима да посвете више времена другим пацијентима“, наглашава се.
Поред тога, методика омогућава минимизирање људског фактора.
„Један од најуспешнијих праваца рада научника Центра је стварање виртуалног модела хомеостаза – процеса прилагођавања организма условима спољашње и унутрашње средине. На пример, захваљујући овом моделу може се проценити ризик од рецидива рака простате код пацијената након лечења, објашњава главни статистичар ЦАСС Александар Суворова.
Према његовим речима, ово пробно истраживање омогућава да се направи прогноза развоја болести још пре операције, а лекар ће имати више слободног времена за пацијента.
Паук - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2022
РУСИЈА
Руски научници од паукове мреже направили хируршки конац - сензор за бактерије
Ћелије - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Како старимо, тако имамо све више „зомби ћелија“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала