Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Селаковић са Мадуром: Јачање традиционално пријатељских односа Србије и Венецуеле

© Фото : МСПНикола Селаковић и Николас Мадуро
Никола Селаковић и Николас Мадуро - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2022
Пратите нас
Министар спољних послова Никола Селаковић састао се у Каракасу са председником Венецуеле Николасом Мадуром, на крају своје званичне посете тој земљи.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Прикажи преко целог екранаИзађи из режима целог екрана
Селаковић је пренео је поздраве председника Србије Александра Вучића венецуеланском колеги, саопштило је Министарство спољних послова.
Саговорници су разговарали о даљем јачању традиционално пријатељских односа Србије и Венецуеле.
Селаковић је истакао важност посете српског министра спољних послова Венецуели након 12 година, нарочито имајући у виду да се она реализује у години када наше две државе обележавају 140 година од успостављања дипломатских односа.
Шеф српске дипломатије захвалио је председнику Мадуру на чврстој и принципијелној позицији Венецуеле по питању територијалног интегритета и суверенитета Србије и недвосмисленој и безусловној подршци коју нам ова држава пружа у међународним организацијама по питању од највишег националног значаја.
Такође, истакао је да обострано поштовање принципа међународног права, немешања у унутрашња питања држава и права на суверену политику, као и међусобна подршка наших држава није нова, већ да потиче од сарадње у Покрету несврстаних земаља, захваливши том приликом председнику Мадуру на учешћу министра спољних послова Венецуеле на Комеморативном скупу ПНЗ, одржаном октобра прошле године у Београду.
Саговорници су разменили мишљења и о актуелним регионалним и глобалним питањима, као и о начинима за суочавање с тим изазовима, истовремено чувајући своје државне интересе.
Селаковић је констатовао да економски односи не прате одличне политичке, изразивши очекивање да ће ова посета и потписани споразуми бити значајни за унапређење привредне сарадње две земље, као и сарадње у свим областима од обостраног интереса.

Селаковић: Србија захвална на подршци Венецуеле по питању Косова и Метохије

Министар спољних послова Никола Селаковић састао се данас у Каракасу и са министром спољних послова Венецуеле Карлосом Фаријом, и том приликом оценио да је Србија нарочито захвална на доследној подршци Венецуеле нашим ставовима по питању Косова и Метохије, које је за нас питање од прворазредног националног значаја.
„Немешање у унутрашња питања држава, очување суверенитета и територијалног интегритета, право на суверену политику и поштовање међународног права, а не „права јачег", остају основни принципи вођења наше државне политике", казао је Селаковић.
Селаковић је на конференцији за новинаре изразио задовољство што је после 12 година министар спољних послова Србије у посети Венецуели, нарочито због чињенице да је ова посета реализована у години у којој обележавамо 140 година од успостављања дипломатских односа.
„Током дуге историје наших дипломатских односа, упркос притисцима у различитим историјским периодима, успели смо да сачувамо висок степен међусобног поштовања и уважавања о питањима кључних националних интереса“, поручио је Селаковић, подсетивши да такво међусобно поштовање датира још из Покрета несврстаних.
Министар је указао да је са венецуеланским колегом разговарао о питањима од суштинског значаја за обе земље, да су размотрени начини јачања сарадње у областима економије и туризма, али и да су разговарали о актуелним регионалним и глобалним приликама.
Селаковић је посебно изразио задовољство што је данас потписано неколико веома важних споразума, изразивши наду да ће ти споразуми омогућити да се наше две државе и народи додатно повежу, саопштило је Министарство спољних послова Србије.
Двојица министара потписали су Декларацију механизма политичких консултација Србија и Венецуела, Споразум о сарадњи у области туризма између Републике Србије и Боливарске Републике Венецуеле, Меморандум о разумевању у области омладине и спорта између Министарства омладине и спорта Републике Србије и Министарства народне снаге за омладину и спорт Боливарске Републике Венецуеле, као и Споразум о сарадњи између Народне библиотеке Србије и Народне библиотеке Венецуеле.
„И као што је Уго Чавес једном приликом рекао - Нећемо направити велику будућност коју тражимо, ако не знамо велику прошлост коју смо имали - тако ће и темељ наших будућих односа, које и данас настављамо да градимо, бити наша пријатељска сарадња током свих ових 140 година дипломатских односа“, закључио је обраћање министар Селаковић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала