- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Армата, Бумеранг, убице дронова: Шта ће Русија представити на великој изложби наоружања

© Sputnik / Александр Вильф / Уђи у базу фотографијаКолона тенкова Т-14 "Армата" пред пробу за Параду победе у Москви
Колона тенкова Т-14 Армата пред пробу за Параду победе у Москви - Sputnik Србија, 1920, 13.08.2022
Пратите нас
Тенкови, борбена возила, убице дронова, нови ракетни системи само су део савременог наоружања које ће Русија представити на 8. Међународном војном-техничком форуму „Армија-2022“, једној од највећих изложби оружја и војне технике у свету. Форум се отвара идуће недеље у Подмосковљу.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Форум ће се ове године истовремено одржати у војном парку „Патриот“, оближњем војном аеродрому „Кубинка“ и на војном полигону „Алабину“, где се паралелно одржава и „Тенковски биатлон“, једна од дисциплина Међународних војних игара.
Како кажу за Спутњик руски експерти, очекује се да ће током седам дана трајања форума, бити закључени бројни уговори како између компанија, тако и између држава.
Генерални директор компаније„Рособоронекспорт“ Александар Михејев изјавио је да ће на форуму, који траје од 15. до 21. августа, бити приказано више од хиљаду примерака наоружања. Према његовим речима, „Рособоронекспорт“ ће у оквиру изложбе делегацијама из 50 земаља света представити више од 200 примерака савременог руског оружја које је намењено за извоз, као и за све родове Оружаних снага Русије.

Приказ моћи и потенцијала руске војске

Виктор Баранец, руски војни експерт, каже да постоји неколико разлога због којих се организује Међународни војно-технички форум „Армија-2022“.
„Први разлог организовања ове изложбе је да се људима прикаже наоружање којим је опремљена руска војска. Људи треба да знају и виде какво је оружје које користе наше Оружане снаге. Овај сајам је демонстрација онога што војно-индустријски комплекс Русије чини за нашу војску“, објашњава стручњак.
Према речима саговорника, други разлог одржавања сајма је могућност склапања уговора како између компанија, тако и између држава. „Русија на сајму приказује најбоље оружје које друге земље могу и да купе. Због тога ће се на војном сајму склапати огроман број уговора. Није искључена могућност да ће се и водити разговори о развоју наоружања на новим принципима“, констатује саговорник.

Нема им равних у свету

На војном форуму „Армија-2022“, који стартује у понедељак у Подмосковљу, гости и учесници имаће прилику изблиза да виде различито оружје, од тенка Т-14 „Армата“, лаког амфибијског тенка „Спрут СДМ1“, борбеног возила на точковима К-17 „Бумеранг“, до противавионских ракетних система „Тор-Е2“ и РБ-504П-Е „Силок“ који су се показали као ефикасно средство за борбу против непријатељских беспилотних летелица.
Према речима председника фондације „Основаније“ Алексеја Анпиголова, међу главним звездама на форуму биће тенк Т-14 „Армата“.
„Т-14 је нова генерација руских тенкова која је израђена на заједничкој платформи ‘Армата’. У овом тенку распоред је другачији: постоји одвојено место за муницију, док се посада налази у посебној оклопној капсули“, објашњава саговорник Спутњика.
Анпиголов каже да је на тенковима претходних генерација посада седела на терету муниције. „Ово је често доводило до погибије посаде. Западни тенкови такође имају овај проблем. Код Т-14 је сасвим другачији распоред. Његов главни задатак је очување живота посаде“, констатује саговорник, додајући да Т-14 „Армата“ има доста нових система: од активне противракетне одбране, до новог навигационог система.
© Sputnik / Михаил Воскресенский / Уђи у базу фотографијаЛаки плутајући тенк „Спрут-СДМ1“
Лаки плутајући тенк „Спрут-СДМ1“ - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2022
Лаки плутајући тенк „Спрут-СДМ1“
Треба напоменути да „Рособоронекспорт“ очекује да ће велико интересовање код купаца изазвати и беспилотне летелице „Орлан-10Е“, „Орлан-30“, као и тзв. лутајућа муниција „Куб-Е“, која се користити за наношење удара по инфраструктурним објектима. „Куб-Е“ достиже брзину до 130 километара на сат и може да проведе до тридесет минута у лету.
Заменик министра одбране Русије и генерал армије Павел Попов изјавио је на брифингу за стране војне аташее да су 72 државе потврдиле учешће својих званичних војних делегација на форуму. Око 1.500 предузећа и организација, укључујући и стране, планира да представи примерке својих производа.
Према речима Попова, током форума планирано је потписивање државних уговора са индустријским предузећима у вредности већој од 500 милијарди рубаља, као и закључивање међународних уговора од стране „Рособоронекспорта“ за набавку наоружања и војне опреме.
Форум „Армија“ једна је од највећих изложби оружја, муниције, војне и специјалне технике и опреме у свету, а платформа форума се користи и за потписивање великих уговора, а такође и за одржавање затворених саветовања са наменском индустријом у вези са војно-техничким питањима.
Макета нове борбене опреме - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2022
РУСИЈА
Русија завршила испитивања новог „ловца“ тенкова и припрема прототип универзалног егзоскелета
Самоходни лансирни ракетни системи Град на тактичким артиљеријским војним вежбама на полигону у Красондарском крају - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2022
РУСИЈА
Министарство одбране Русије приказало рад вишецевних бацача ракета „Град“/ видео
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала