- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Да је сузу пуштити лако, овај град би данас потонуо: Спутњик на Цетињу после незапамћене трагедије

© Sputnik / Бобан НововићНасеље Медовине
Насеље Медовине - Sputnik Србија, 1920, 13.08.2022
Пратите нас
Мук и тишина, у тој атмосфери Цетињани и град под Орловим кршем покушавају да схвате трагедију која се десила у петак поподне, када је Вук Бориловић карабином убио десет својих суграђана, међу којима и двоје дјеце, а онда и сам страдао.
Тешку тишину ремете новинарске екипе, камермани који су објективе поставили наспрам насеља Медовина гдје се догодила незапамћена трагедија у црногорској пријестоници. И групе странаца које посјећују цетињске музеје и Цетињски манастир, који љубопитљиво интересује зашто се толико новинарских екипа скупило на једном мјесту и уперило објективе ка насељу Медове, гдје се, с времена на вријеме, на терасама појаве жене и људи у црнини. Чује се француски, њемачки, пољски руски, чешки, енглески језик....туристички водичи декламују напамет дио историје које на Цетињу има на сваком кораку.

Незапамћена трагедија

Све новинарске екипе се жале како не могу да направе анкету и сазнају шта Цетињани мисле о највећем масовном убиству у историји Црне Горе. Чак и они које познајете деценијама, не желе да дају никакве изјаве за медије. Али, уз кафу, у кафанама, прича се испод гласа, коментарише јучерашња трагедија.
Тродневна је жалост у Црној Гори, Градска кафана на Цетињу, обично крцата, полупразна. Тишина, нема музике, нема уобичајеног жамора и трке, мало је и дјеце на Тргу испред Дворца краља Николе. Пар пријатеља Цетињана, причају о трагедији, и сами постављају хиљаду питања зашто се десило то што се десило, али сви кажу да није политика у питању. А питају се да ли се све могло спријечити, да ли је држава могла реаговати брже, боље, мада је један полицајац и рањен у сукобу са Бориловићем.

Хиљаду питања без одговора

Са њима се слаже и монах Булатовић кога сријећемо у порти Цетињског манастира.
“Болест је у питању, човјек повучен, ловац, самотњак, када пукне направи трагедију. Све комшије причају да није био лош човјек, али јесте самотњак. Причају да је свађа са подстанарком, убио је прву њено двоје дјеце њу, почела наводно због кирије, али ко ће га знати. Помрачење неко доживио човјек. Опет своју породицу је склонио, како причају, у Херцег Нови, жену и троје дјеце. Живимо у свијету у којем се насиље, малтене, рекламира...а има хиљаду питања сада када се трагедија догодила. Насеље Медовина је одмах овдје близу Манастира. Тешко је ово што се десило и за све нас који живимо на Цетињу и за читаву Црну Гору”, каже монах.
На Цетињски манастир су споља постављене државне заставе Црне Горе, монах каже да не зна шта постижу тиме њих двадесетак који их каче, вјероватно су плаћени за то. И истиче, не треба се освртати на то, схватиће да ништа тиме не постижу. Испред манастира дежура и полиција.
© Sputnik / Бобан НововићПолиција дежура испред манастира
Полиција дежура испред манастира - Sputnik Србија, 1920, 13.08.2022
Полиција дежура испред манастира

Тешко је не заплакати

Плава плаката са именима Наташа, Машан и Марко Мартиновић пресјече сваког ко је угледа. Мајка и два сина, који су били прве жртве велике трагедије, Машан једанаест година, Марко осам њихова мајка 35, биће сахрањени сјутра на гробљу у Бајицама у 15 часова...Тих пар информација тешко се читају, ријетко ко и успије да не заплаче док гледа плаву умрлицу...Остале жртве јучерашње велике трагедије, превелике и за Црну Гору, а камоли за град попут Цетиња, још се не зна када ће и гдје бити сахрањене, још је обдукција у току.
Сријећемо и пар пријатеља, успјешних спортиста Цетињана који су играчи и тренери свуда по Европи. Сви се слажу да нама у Црној Гори, било да се изјашњавате као Србин или Црногорац, добро дође провјетравање по другим срединама, енергије имамо, али је неопходно да мало проширимо видике, и смањимо притисак, који мале средине, по својој природи, могу човјеку да наметну.
Колегиница новинарка са Цетиња каже, превелика би ово била несрећа и за земљу величине једне Француске или Њемачке, а камоли за Црну Гору и мало Цетиње.

“Што су скривила ђеца…”

Можда се, шта Цетињани мисле о великој трагедији, најбоље чита из објаве Николе Радуновића, пјевача цетињске групе Перпер.
© Sputnik / Бобан НововићПразно испред Богословије на Цетињу
Празно испред Богословије на Цетињу - Sputnik Србија, 1920, 13.08.2022
Празно испред Богословије на Цетињу
“На шта личиш ноћас.....На град чији су се становници сакрили у склоништа пред најездом црног ђавола. Сакрили јер је ђаво дошао по свој харач данас и однио десет душа невиних. Што су скривила ђеца која су тек кренула да дане распуста, односно почетка у школу, вртић, броје уназад. Који је то гријех њиховог живота “тежак”? Је ли им је гријех био што су тек кренули да живе? Ни јабуку из Доњег Поља нијесу стигли да украду. Што су скривиле и остале жртве да се данас нађу на страници за вјечност?
На шта личиш ноћас Граде мој...а на шта ћеш тек личити сјутра и у наредних неколико дана....на тврђаву вјекова у којој ће ријеке људи у мимоходу дијелити тугу нијемо и споро прелазећи пут ка сјенима настрадалих суграђана, сви покушавајући да макар на трен понесу бреме ове туге немјерљиве. Опет ти младост узеше Граде.
Проћи ће дани, мјесеци, године, деценије....зацијелиће ране, остати ожиљак. Али десет недужних душа нико вратити неће. Да је сузу пуштити лако, Цетиње би данас био потонули град. Но и овако је. Муко и туго преголема”, написао је Радуновић.
У јучерашњој трагедији на Цетињу страдали су Наташа, Машан и Марко Мартиновић, Данијела , Димитрије и Рајка Дрецун, Горан Ђуришић, Милан Митровић, Александра и Данијел Радуновић. Бориловић је ранио још петоро људи
Бориловића је у крвавом пиру спријечио суграђанин Нено Калуђеровић који га је убио.
Ћути данас Орлов крш. На Цетињу се смјењују, час киша, па сунце, па опет замрачи и киша...
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала