- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Европска унија би да поткупи Белорусију са три милијарде евра да окрене леђа Русији

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Уђи у базу фотографијаБелорусија, ЕУ застава
Белорусија, ЕУ застава  - Sputnik Србија, 1920, 13.08.2022
Пратите нас
Европска унија обећава да ће финансијски помоћи Белорусији тек када ова земља спроведе демократску транзицију. Како оцењују за Спутњик руски експерти, високи представник ЕУ Жозеф Борељ, овим потезом покушава да поткупи и придобије оданог пријатеља и савезника Русије.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Борељов циљ је, према речима стручњака, да промени садашњи режим на антируски и формира санитарни коридор којим ће изоловати Русију од Европе.
Представник Европске уније за заједничку спољну политику и безбедност Жозеф Борељ изјавио је 9.августа да ЕУ планира да пружи Белорусији финансијску подршку у износу од три милијарде евра, када ова земља спроведе демократску транзицију.

Неуспешан покушај придобијања Белорусије

Водећи истраживач за безбедносне студије Руске академије наука и војни експерт Константин Блохин истиче да није ништа неочекивано што Европска унија жели да придобије Белорусију.
„Они покушавају да придобију земљу која заузима важан геополитички положај. Ако би у овој држави успели да смене актуелни режим неким који би био антируски оријентисан, могли би да формирају „санитарни коридор“ од Балтика до Црног мора и изолују Русију од Европе“, објашњава Блохин, који сматра да је управо ово намера Бореља.
Блохин каже да је Европска унија раније покушала да промени режим у Белорусији.
„Пошто нису успели да измене ситуацију у овој земљи, сада покушавају да утичу на Белорусију обећавајући финансијску помоћ. Председник Белорусије Александар Лукашенко веома добро разуме геополитички значај државе. Он схвата да је ова земља за Запад – оруђе које може да утиче на Русију“, констатује саговорник Спутњика.

Запад игра тактичку игру

Према речима стручњака, Запад игра тактичку игру.
„Лукашенко је свестан да су мале шансе за јачање сарадње са Западом. Председник схвата да је у току тактичка игра у сврхе „велике геополитике“. Генерално, финансијска помоћ коју нуди Европска унија, мало шта може да промени“, каже стручњак, додајући да тај новац свакако неће утицати на промену оријентације Белорусије.
На питање може ли Европска унија да придобије Белорусију и окрене је ка својој антируској политици, Блохин каже да је уверен да ова земља неће пасти под њихов утицај.
„Белорусија је савезничка држава са Русијом. Она је како економски тако и политички повезана са нашом земљом. Због тога Запад и покушава да је одвоји од руске државе и окрене на своју страну. Мислим да је њихов покушај осуђен на пропаст“, наглашава експерт.
Борељ је подсетио да је Европска унија увела шест пакета санкција Белорусији у вези са сузбијањем протеста у земљи после председничких избора, принудног слетања авиона „Рајан ера“ и мигрантске кризе на граници са Пољском. Према његовим речима, санкције ће бити укинуте ако политички затвореници буду пуштени на слободу и ако Минск испуни још неке услове.
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу је недавно поновио да је Белорусија најважнији стратешки партнер, пријатељ и савезник Русије.
„Белорусија је за нас најважнији стратешки партнер, пријатељ и савезник. Билатерална војна сарадња се развија под притиском Запада које је без преседана, необјављеног рата против наших држава“, изјавио је Шојгу на састанку са министром одбране Белорусије Виктором Хрењином у Москви.
Према његовим речима, Русија високо цени одлучност Белоруса да се супротставе конфронтационој политици САД и њихових савезника, као и спремност да заједно са Русијом формирају јединствени одбрамбени простор у границама Савезне државе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала