- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Једанаест типова људи који никада не треба да пију кафу

CC0 / / Кафа – илустрација
Кафа – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 13.08.2022
Пратите нас
Кафа се може дефинисати као еликсир здравља. Утврђено је да смањује ризик од рака простате, застоја у раду срца, чак и од губитка слуха, а може помоћи и да смршамо.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Међутим, за одређене људе она може имати више негативних него позитивних нуспојава. Нутриционисти су открили којим људима се препоручује избегавање испијања кафе, преноси портал Кликс.ба.

Особе са синдромом иритабилног црева

Кафа може помоћи да редовно обављамо нужду, али повећава и шансе за дијареју, што је главни симптом иритабилног црева. Зато се, ако имате ово стање, препоручује да ограничите или потпуно избегавате кафу.

Особе с глаукомом

Недавна студија је показала да се интраокуларни притисак повећава код особа с глаукомом када конзумирају кафу, па се препоручује ограничавање и избегавање конзумације тог напитка. Ипак, како се наводи, потребна су додатна истраживања на ову тему.

Особе с преактивном бешиком

Дијететичарка Су Хеикинен каже да унос кофеина може повећати учесталост и хитност мокрења. Зато је добро избегавати кафу пре дугих путовања.

Особе са срчаним проблемима

Будући да кофеин може узроковати привремени пораст крвног притиска и откуцаја срца, важно је да свако с постојећим срчаним обољењима разговара са својим лекаром о томе да ли је и колико је кафе сигурно пити.

Труднице

Амерички колеџ за акушерство и гинекологију препоручује трудницама да ограниче кофеин на 200 милиграма дневно како би се смањио ризик од побачаја, превременог порођаја и ниске порођајне тежине бебе. То би значило да труднице у дану не би требало да конзумирају више од две шољице кафе.

Дојиље

Будући да је кофеин стимуланс и диуретик, постоји забринутост да би мајка која доји могла бити изложена ризику од дехидрације. Америчко удружење трудница предлаже избегавање кофеина што је више могуће током трудноће и дојења.

Особе с поремећајима спавања

За кафом посежемо када желимо више енергије. Она утиче на квалитет сна, што значи да је треба избегавати најмање шест сати пре спавања.

Особе с анксиозношћу или склоношћу нападима панике

„Кофеин је стимуланс који код неких особа може погоршати тескобу“, каже дијететичарка Кели МекГрејн.
„Ако редовно доживљавате нападе панике, размислите о избегавању или смањењу уноса кафе с кофеином“, упозорила је.

Особе које пате од дијареје

Неки се куну да им јутарња шољица кафе покреће пробаву, али тај учинак није пожељан ако се борите са дијарејом.

Особе с епилепсијом

Иако је студија ограничена, показало се да је прекомерна конзумација кафе повезана с повећаном учесталошћу напада епилепсије.

Особе с гастроезофагеалним рефлуксом

Кофеин може олабавити доњи езофагеални сфинктер, који је вентил између једњака и желуца. То може узроковати улазак киселог желучаног садржаја у једњак, што као резултат даје неугодне симптоме гастроезофагеалног рефлукса.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала