- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Српска фрула у Мађарској свира | Орбита културе

© SputnikОрбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 13.08.2022
Пратите нас
У новом издању емисије „Орбита културе“ откивамо садржај музичке ризнице Тихомира Вујичића, која чува стваралаштво Срба и осталих Словена у Мађарској.
Орбита културе 13. 8. 2022.
Какву историју главног града откривамо у недавно објављеној књизи „Испред и иза кулиса“ којом је Фејсбук група „Био једном један Београд“ обележила десет година постојања – за Спутњик откривају аутори и уредници ове књиге Бранка Ђорђевић Наканиши и Драгољуб Гајић.
Ко је био и чиме је све задужио српску културу Тихомир Вујичић, композитор и етномузиколог који је живео и стварао у Будимпешти? Зашто је његова збирка „Музичке традиције Јужних Словена у Мађарској“ – недавно објављена тројезично у заједничком подухвату српске и мађарске академије наука – јединствено сведочанство и ризница деценијама сакупљаног музичког блага ствараног изван матице – за „Орбиту културе“ објашњавају уреднице ове изузетне студије, Данка Лајић Михаиловић и Јелена Јовановић из Музиколошког института САНУ.
Како ће изгледати позоришна адаптација једног од најпопуларнијих дела чувене Агате Кристи, о каквом је савременом позоришном читању „Убиства у Оријент експресу“ реч – отркива нам књижевница Ивана Димић, која потписује превод драматизације овог романа.
Како с несмањеном енергијом и без помањкања идеја деценијама ствара карикатуре које готово на сваком међународном конкурсу освајају вредне награде, да ли је човекољубље и даље главни подстицај и инспирација за стварање духовитих, сатиричних и опомињућих слика нашег друштва и нас самих – прича Тошо Борковић, један од наших најбољих карикатуриста, који је ових дана овенчан још једним светским признањем.
Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала