- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Вински пут у Црмници утањио без Руса /фото/

© Фото : Фотографије уступио Илија КлисићВинарија Клисић
Винарија Клисић - Sputnik Србија, 1920, 13.08.2022
Пратите нас
Фале ми гости из Русије, Бјелорусије, највише, и Пољаци па Украјинци, то су прави гости од којих су живјеле винарије у Црмници, овог љета посла имамо много мање.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Илија Клисић, власник породичне винарије у Лимљанима код Црмнице, овако описује пословање црногорских винара овог лета. Како каже, вински пут који је направљен кроз Црмницу, није посјећен као претходних година.
“Ми смо отјерали те госте са прага, госте који воле добро вино и добру домаћу храну и није им проблем да плате”, прича за Спутњик Илија Клисић, власник Винарије Клисић у Лимљанима.
© Фото : Фотографије уступио Илија КлисићИлија Клисић са наследником
Илија Клисић са наследником - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2022
Илија Клисић са наследником
Илија мисли да се Црној Гори обија о главу то што је хтјела да се игра санкција, што не гледа свој интерес, а интерес винарија јесу гости са истока који су шире руке и због којих се читав посао и одржавао.
„Љетос дођу људи, и гости из западних земаља, погледају, од њих десетак, пар њих изму литру вина и то је то. Мање имамо и гостију на ноћењу, ја имам два апартмана која издајем, празни су ми љетос, дође понеко, али нема гостију као претходних година. Нама су Руси долазили, не само љети, већ и зими, јер имају некретнине дуж читаве барске ривијере, тако да смо имали посла и током зимских дана”, прича Илија.
© Фото : Фотографије уступио Илија КлисићВина Винарије Клисић
Вина Винарије Клисић - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2022
Вина Винарије Клисић

Проблеми винара

Наш саговорник је предсједник Удружења винара и виноградара Вранац, првог таквог у Црној Гори.
“Ја имам око 10.000 чокота на четири хектара винограда, има 12 винарија у барској општини. Ми смо предлагали да ако неко жели да региструје винарију да има најмање 500 чокота лозе. Међутим у Министарству пољопривреде су одлучили да свако ко има 250 чокота лозе може да региструје сеоско домаћинство. То је смијешно, јер са 250 чокота лозе ти не можеш имати довољно вина да угостиш више људи. Сада имамо на десетине сеоских домаћинстава регистрованих, али винарија је мало”, каже Клисић који истиче да је црмничко вино и у пјесми опјевано због свог квалитета и као препознатљив производ из Црне Горе.
© Фото : Фотографије уступио Илија КлисићИлија Клисић
Илија Клисић - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2022
Илија Клисић
Илији у послу помаже помаже супруга Бранка, синови му живе у Бару и Подгорици, и они помажу.
“Имам салу за дегустацију вина у коју може да стане 25 људи, ако је лоше вријеме, на тераси може до 50 људи, имам пет врста мојих вина, двије врсте бијелог, розе, вранац, вранац барик, каберне и каберне сувињон. Имам своју лозову ракију, једини сам регистровани произвођач лозове ракије, имам и своју шљиву, дуњу...Све је то моје, домаће, али љетос нема правих гостију на које смо навикли”, каже Клисић за Спутњик.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала