Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Како се облачила српска владарска властела у средњем веку – од Немањића до Бранковића

© Wikipedia / Јавно власништвоКраљ Милутин, фреска у Краљевој цркви у Студеници
Краљ Милутин, фреска у Краљевој цркви у Студеници - Sputnik Србија, 1920, 14.08.2022
Пратите нас
Ризницу српске и светске културне баштине обогатио је доктор Бојан Поповић, историчар уметности, капиталном монографијом „Српска средњовековна владарска и властеоска одећа“.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Историја средњовековног одевања приказана је у капиталном издању богато илустрованом фотографијама, цртежима и дигиталним реконструкцијама фрескосликарства.
Познато је да је због очуваности старо српско сликарство највећи и најзначајнији извор за проучавање костима.
„У нашим црквама и манастирима сачувано негде зависно од начина пребројавања, али 780 портрета, што на појединачним композицијама, што у оквиру лозе владара, што у оквиру заједничких композиција. То је, дакле, велики основ за проучавање нашег средњовековног друштва“, наглашава аутор монографије, др Бојан Поповић.
У монографији Поповића приказани су портрети историјских личности и описана је средњовековна владарска и властеоска одећа кроз време од владара из династије Немањића, преко Моравске Србије и Лазаревића до Бранковића.
„Наравно да је јако важно проучити основну владарску одећу, она се и мењала и постоје та четири периода код нас. Још од времена Зетске династије, то је неки први период изолован, затим периода првих Немањића – прве половине 13. века, када се заправо носи дуга одећа, дуге хаљине са плаштовима који су украшени двоглавим орловима, што указује на врх византијског двора“, наводи Поповић.
Историчар уметности Бојан Поповић, који је кустос београдске Галерије фресака, српским средњовековним костимом бавио се и у свом магистарском, докторском, као и педагошком раду, преноси РТС.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала