- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Колики ће бити минималац у Србији: Шта траже синдикати, а шта нуде послодавци

© Sputnik / СпутњикДинари
Динари - Sputnik Србија, 1920, 14.08.2022
Пратите нас
Од 15. августа до 15. септембра синдикати и послодавци имају рок да се договоре о повећању минималне цене рада. У супротном, одлуку ће донети Влада. Осим повећања минималца, држава за јесен најављује и двоцифрено повећање пензија и плата у јавном сектору. Све то, кажу, у процентима знатно изнад раста инфлације.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Синдикати и послодавци за сада у једном сагласни - тешко да ћемо се договорити. Што се захтева једних и могућности других тиче, раскорак никад већи. Минимална просечна зарада сада је 35.000 динара.
„Из јуна по ставкама које чине минималну потрошачку корпу то је износило 51.340 динара. Све што је близу те цифре, а апсолутно смо сигурни да то неће бити толико, али смо исто тако свесни тога да не може да буде ни 40.000“, каже Горан Милић из Савеза самосталних синдиката Србије.
„У анкети су послодавци рекли да су спремни да повећају минималну цену од 9 до 12 одсто“, каже Небојша Атанацковић из Уније послодаваца Србије.
Оно што је нама намера је да идемо на двоцифрено повећање минималне зараде, дакле под условом да се синдикати и послодавци не договоре, да то буде зарада која ће досећи ниво од 40.000 динара, каже министар финансија Синиша Мали.
Више од 68 одсто анкетираних послодаваца сматра да је неопходно повећање минималне зараде, што је за 5 одсто више него претходне године.
„Повећање минималне зараде, вуче и гура све просечне плате горе у Србији, што је добро. Такође отвара велику рупу код послодаваца и ми ћемо изаћи са тим да тај износ којим би послодавци повећали минималац покрије држава. Кроз повећање неопорезивог дела дохотка, кроз смањење доприноса“, каже Мали.
Синдикати би радије да се стопе доприноса не дирају, већ да растерећење иде науштрб пореза на зараде. Иако им договор не иде од руке, синдикати и послодавци су око једног готово сагласни.
Синдикати ће у сваком случају тражити под број један да та цена важи буквално од септембра, каже Милић.
Са друге стране, Атанацковић наводи да ће послодавци тражити да се минималац повећа из два пута, за по мање процената, а не 30 одсто, како то траже синдикати.
Минимална цена рада сада је 201 динар по сату, према последњим најавама надлежних простора има за раст од 14 одсто, док би се пензије повећале за 20,2 одсто, а плате у јавном сектору од 12 до 25 процената, колико би добили запослени у Војсци, пише РТС.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала