- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Пољопривредници наставили протест, блокирани стари и нови пут од Панчева ка Београду /видео, фото/

© Tanjug / NENAD MIHAJLOVICПротест пољопривредника у Новом Саду
Протест пољопривредника у Новом Саду - Sputnik Србија, 1920, 14.08.2022
Пратите нас
Протест пољопривредника у више места у Србији данас је ушао у шести дан, а како је за Танјуг изјавио председник Иницијативе за опстанак пољопривредника Србије Радослав Адамовић протест ће бити настављен до испуњења захтева. Блокирани и стари и нови пут од Панчева ка Београду. Премијерка Србије сутра се састаје са представницима пољопривредника.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Адамовић је рекао да ће протесте који се одржавају у Новом Саду, Суботици, Сомбору и јужном Банату наставити на разне начине.
"У Новом Саду планирамо да блокирамо још улица, у неким местима у Војводини протест ће се огледати кроз успоравање саобраћаја, док ратари из Крагујевачке Раче разматрају да ли да сутра са тракторима крену за Београд", рекао је Адамовић.
Он је додао и да пољопривредници очекују да им се обрате надлежни из Министарства пољопривреде као и да нису задовољни позивом из овог Министарства да сутра у Влади Србије разговарају са уљарима како би добили већу цену за сунцокрет.
Адамовић је рекао и да су спремни на компромис, што су, како каже, већ доказали попуштањем у одређеним захтевима те да у случају испуњења преосталих захтева не би било потребе да протест проширују на Београд.

Блокирали стари и нови панчевачки пут

Пољопривредници из јужног Баната блокирали су тракторима оба прилаза Панчеву из Београда у знак протеста због ниских откупних цена сунцокрета, али и захтева који се тичу укидања акциза на гориво, и субвенција у биљној производњи.
Око 150 трактора пољопривредника из Долова, Старчева, Омољице, Брестовца, Баваништа, Ковина блокирало је нови пут Панчево-Београд због чега се направила колона возила дуга више од километра.
На старом панчевачком путу је око 70 трактора из више места јужног Баната — Ковачице, Црепаје, Падине.

Састанак у Влади Србије о захтевима пољопривредника

Из Владе је за понедељак у 10 сати најављен састанак Брнабићеве са представницима пољопривредника. Тема састанка биће захтеви пољопривредника који претходних дана протестују.
Састанку у Влади Србије присуствоваће и произвођачи уља, представници трговинских ланаца, представници Привредне коморе Србије, као и представници Министарства пољопривреде, Министарства финансија.
Сутрашњи састанак организује се како би се тренутна ситуација са пољопривредним произвођачима и стање на тржишту сагледали из свих релевантних углова.
Влада Србије очекује да ће резултат овог разговора бити решење актуелне ситуације, које ће бити прихватљиво како за пољопривреднике, тако и за државу и трговински сектор водећи рачуна о интересима грађана, пренео је Танјуг.
Подсетимо, Влада је испунила захтев пољопривредника да се укине забрана извоза уља и понудила им цену од 535 евра (плус ПДВ) по тони сунцокрета.
Пољопривредници су првобитно тражили да откупна цена сунцокрета буде 700 евра по тони, да се укину акцизе на гориво за пољопривреднике на количину до 100 литара по хектару као и да се ограниче трговачке марже на сунцокретово уље.
Протест пољопривредника у Новом Саду - Sputnik Србија, 1920, 10.08.2022
ЕКОНОМИЈА
Како помоћи пољопривредницима: Србија неће бити гладна, али ће цех да плати држава
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала