Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Порука из Брисела уочи састанка Вучића и Куртија

© Sputnik / Алексеј Витвицки / Уђи у базу фотографијаСамит ЕУ у Бриселу
Самит ЕУ у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 14.08.2022
Пратите нас
Европска спољнополитичка служба (ЕЕАС) саопштила је да недавни пораст запаљиве реторике између званичника Београда и Приштине, а посебно изјаве о рату и сукобима на Западном Балкану, изазивају велику забринутост.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Високи политичари две стране биће одговорни за сваку ескалацију која доведе до повећаних тензија и, потенцијално, насиља у региону. Обе стране морају одмах да прекину међусобна непријатељства и опасне изјаве и да се понашају одговорно“, поручује се у саопштењу.
Из ЕЕАС-а понављају да ће се сва отворена питања између Београда и Приштине решавати кроз дијалог о нормализацији односа између Косова и Србије уз посредовање ЕУ и наглашавају да ЕУ очекује да ће председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти разговарати о тим, како се наводи, изазовним темама на предстојећем дијалогу на високом нивоу 18. августа у Бриселу.
Понавља се да постизање свеобухватног правно обавезујућег споразума о пуној нормализацији односа у контексту дијалога Београда и Приштине, коме посредује ЕУ, захтева атмосферу која доприноси враћању поверења, помирењу и добрим односима.
Додаје се и неопходност поштовања и потпуног спровођења претходних споразума и указује да „нема места за радње и изјаве које нису компатибилне са општим интересом и стратешким циљевима региона“, пренео је Танјуг.
У ЕЕАС наводе да ЕУ по питању ситуације на Косову и Метохији остаје у блиској сарадњи са Кфором, међународним партнерима и посебно САД.
Косовска полиција у северном Митровици - Sputnik Србија, 1920, 14.08.2022
СРБИЈА
Приштина се наоружава? Косовски МУП набавио оклопна и блиндирана возила, водене топове и дуге цеви
Војска КФОР-а на административној линији Јариње - Sputnik Србија, 1920, 13.08.2022
СРБИЈА
„Кога ће Европа бранити у септембру“: Француски лист упозорава на ескалацију конфликта на Косову
Застава ЕУ на поду - Sputnik Србија, 1920, 06.08.2022
СРБИЈА
Брисел може али неће: Борељ признао пораз преговарачког процеса Београда и Приштине под окриљем ЕУ?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала