- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Вашингтон долива уље на ватру: Нови пакет војне помоћи из Америке стиже у Украјину

CC BY 2.0 / Flickr / Ракетни систем "Џавелин"
Ракетни систем Џавелин - Sputnik Србија, 1920, 14.08.2022
Пратите нас
Сједињене Државе настављају да пумпају Украјину офанзивним оружјем и доливају уље на ватру. Како каже за Спутњик руски војни експерт Алексеј Леонков, нови војни пакет нити ће исцрпети Русију, како мисле у САД, нити променити ток специјалне војне операције, али ће зато, на жалост, донети нова страдања цивилног становништва.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов упозорио је да додељивањем још једног пакета војне помоћи Кијеву у износу од једне милијарде долара Вашингтон наставља да долива уље на ватру у јеку украјинског сукоба. Према његовим речима, овај потез потврђује да Сједињене Државе не желе да чују глас разума и не доприносе мирном решавању кризе.

Шта садржи амерички пакет

Руски војни експерт Алексеј Ленков каже да су Сједињене Државе испоручиле нови контингент наоружања за борбена дејства украјинске војске против Русије.
„У овом пакету су артиљеријска муниција калибра 155 милиметара, противваздушне ракете „Насамс“, вишецевни ракетни бацачи „ХИМАРС“, као и хиљаду противтенковских ракетних система „Джавелин“, објашњава стручњак.
Према мишљењу Леонкова, није искључена могућност да се у пакету осим наоружања налази и друга помоћ војне намене. „То могу бити системи за ноћно осматрање, као и системи који обезбеђују сателитску комуникацију преко „Старлинка“. Ово су додатни комплекси о чијој испоруци Американци не желе да јавно говоре. У претходним испорукама, на списку се није нашла ракета АГМ-88 ХАРМ, али фрагменти ове ракете су пронађени након њеног обарања“, наводи саговорник.

Оружје за терорисање цивила

Међутим, истиче Леонков, да нови пакет војне помоћи не може да промени ток специјалне руске војне операције.
„Ако би Американци испоручивали војну помоћ у количини коју смо уништили за шест месеци током спровођења специјалне операције, односно, уколико би одједном послали стотину авиона, хиљаду тенкова, топова и вишецевних бацача, онда би таква испорука можда нешто значила за операцију коју би спровела украјинска војска“, објашњава стручњак.
Леонков додаје да америчка помоћ нема већег ефекта и због тога што Украјинци немају довољан број квалификованих, обучених војних лица.
„Постоји још један фактор – број квалификованих, обучених војних лица који сваког дана гине. А они не могу да стигну за кратко време да обуче нове војнике“, објашњава саговорник, додајући да складишта муниције периодично уништавају руске ваздушно-космичке снаге.
Према речима Леонкова, резултати специјалне операције показују да је америчко оружје једино успешно у терорисању цивила.
„Резултати специјалне руске војне операције показују да испоруке оружја не утичу на ток операције. Једино место где је ово наоружање ефективно јесте у терористичким нападима украјинске војске на становништво на ослобођеним територијама. Украјина наводно брани западну демократију по цену живота својих грађана који гину. Ово се може назвати геноцидом над сопственим становништвом“, истиче саговорник.

НАТО празни складишта у Европи

На питање када ће Американци престати да пумпају Украјину оружјем, Леонков каже, да ће Сједињене Државе наставити са испоруком наоружања све док сва складишта НАТО-а у Европи не буду у потпуности испражњена.
„До тада ће наставити да наносе максималне штете како цивилима, тако и становништву Украјине“, наглашава стручњак.
Заменик шефа Пентагона Колин Кал изјавио је у понедељак да ће нови пакет војне помоћи Кијеву бити 18.по реду. Пакет ће садржати, како је рекао, од артиљеријске муниције, противоклопних система
„Џавелин“, противваздушних ракета „Насамс“, оклопних медицинска возила, вишецевних ракетних бацача „ХИМАРС“ до лекова.
Антонов каже да ови потези Вашингтона стварају међу бескрупулозним личностима у Кијеву илузију да могу да исцрпљују Русију и победе током специјалне војне операције. Према његовим речима, због авантуристичке политике коју води Украјина, расте број жртава. Такође, амбасадор сматра да се Сједињене Америчке Државе све више увлаче у сукоб на Украјини, као и да њихови потези неће донети ништа добро за мир и безбедност, већ ће само продужити агонију украјинског режима.
Од почетка године САД, као и друге западне земље повећале су испоруке оружја и муниције Украјини. Овај процес је настављен након почетка специјалне руске операције.
Поред борбених возила, кијевски режим добија велике количине противваздушних ракетних система „Стингер“ и „Старстрик“, ракете „Джавелин“ и „НЛАВ“, лаке противтенковске топове и хаубице, дронове-камиказе, малокалибарско оружје, шлемове и панцире.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала