- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Више од 40 држава позвало Русију да преда запорошку нуклеарку Кијеву

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаЗапорошка атомска централа под контролом руске војске
Запорошка атомска централа под контролом руске војске - Sputnik Србија, 1920, 14.08.2022
Пратите нас
Више од 40 држава позвало је Русију да повуче војску са територије Запорошке нуклеарне централе и преда је Украјини, наводи се у саопштењу представништва ЕУ при регионалном одељењу УН у Бечу.

„Распоређивање руских трупа и наоружања у нуклеарним електранама је неприхватљиво“, каже се у документу који су потписали представници 42 државе, укључујући све земље чланице ЕУ, САД, Велика Британија, Аустралија, Нови Зеланд, Норвешка, Јапан и остали.

Према њиховим речима, Русија својим деловањем, наводно, крши безбедносне принципе које су дужне да поштују све чланице Међународне агенције за атомску енергију.
У саопштењу се каже да би Руска Федерација требало да преда контролу над нуклеарком Кијеву и да тек тада, наводно, стручњаци агенције могу да обаве инспекцију постројења. Земље потписнице документа такође су изразиле пуну подршку напорима генералног директора Међународне агенције за атомску енергију Рафаелу Гросију по питању осигурања безбедности објекта.
Како је саопштила званична представница Министарства спољних послова Русије Марија Захарова, Русија се „бори“ да се дозволи специјалистима из Међунарподне агенције за атомску енергију да посете Запорошку нуклеарну централу.
Нуклеарна електрана Запорожје у Енергодару - Sputnik Србија, 1920, 14.08.2022
РУСИЈА
Запад не дозвољава стручњацима да посете запорошку нуклеарку
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала