- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Довиђења, џезери! Да ли је ово крај култног Нишвила – једног од брендова Србије

© Фото : НишвилНишвил
Нишвил - Sputnik Србија, 1920, 15.08.2022
Пратите нас
Двадесет осми по реду Нишвил фестивал завршен је синоћ опроштајним ватрометом. И поред великог интересовања како домаће тако и стране публике, мањак новца прети да заувек затвори највећи српски фестивал џез музике.
Град Ниш се у протеклих 28 година на пар августовских дана претварао у велики фестивал џез музике, сјајних филмова, позоришних представа, стрип конвенција и много чега другог. Ове године, и поред финансијских потешкоћа и лоших временских услова, кроз град је прошло око 100 хиљада посетилаца.
Између отварања концертом групе Earth Wind and Fire и затварања фестивала наступом Yellowjackets бенда уз Џулијана Марлија, посетиоци су имали прилику, као и увек, да уживају у разноврсним пратећим садржајима, промоцијама, радионицама и уличним перформансима, а одржан је и традиционални програм под називом „Пријатељи Шабану“ у којем су различити извођачи свирали у част краља циганске музике, Шабана Бајрамовића.

Нишвил – јесмо ли чули последње акорде

Међутим, организатори Нишвила истакли су како је, по свему судећи, овогодишње фестивалско окупљање било последње ове врсте, будући да нису више у стању граду Нишу и Србији испоручити досадашњи садржај и концепт фестивала.
Фестивал не може радити са овако скромним средствима, а у међувремену је све и поскупело. Дошли смо до ситуације да преносимо дугове у наредну годину ево већ други пут. Не желимо да изгубимо бренд који смо створили, тако да ћемо покушати свим силама да га заштитимо, макар у некој другој земљи, изјавио је за Спутњик директор Нишвил фестивала, Иван Благојевић.

Град скратио подршку

Иако је сам град Ниш најзначајнији партнер фестивала, подршка коју добијају вишеструко је мања од оне која се издваја за сличне фестивале, музичке, филмске и позоришне. У протекле три године финансирање Нишвила драстично је смањено, а износ умањен у односу на онај предвиђен уговором пре короне, тако да сада техничко опремање овог културног догађаја износи више него што му град пружа.
Ми смо принуђени да идемо на конкурсе, нажалост. После 28 година ми нисмо успели да се изборимо, као Егзит, да будемо бар код једног министарства у буџету. Говоримо о Министарству туризма, где је Егзит једини предвиђен са 35 милиона динара, док остали иду на конкурсе. Међутим, ове године на конкурсу ми смо добили два милиона, а Гуча и Лав фест по седам милиона. Сматрамо да смо и ту оштећени. Од Министарства културе подршка је трећина подршке филмским фестивалима, позоришним фестивалима, иако ми коштамо дупло више него сви они заједно, и Кустендорф и Палић и Битеф, рекао је Благојевић.

Немогућ опстанак од улазница

Благојевић такође истиче да је за фестивал ранга који ужива Нишвил немогуће комерцијално функционисање будући да је финансирање искључиво од улазница неодрживо. Из овог разлога организатори су принуђени да разматрају све могуће опције, па и измештање самог догађаја ван Србије.
Имамо понуде још од пролећа ове године, као и неке предуговоре, али ћемо сачекати децембар месец и усвајање буџета да видимо шта ћемо радити. Било би заиста штета не довући се бар до 30. Нишвила, али то непостојање амбиције, сечење гране на којој се седи од стране одборника Скупштине града Ниша који су гласали да нам се драстично смањи буџет, не разумем. Притом се медијима даје три и по пута више да извештавају о нама, а да не говоримо о неким другим сегментима где се нерезонски троши новац, закључује Благојевић.

Има и добрих страна…

Са друге стране, мишљење Велибора Петковића, водитеља званичног програма фестивала, оптимистично је. По речима Петковића, финансијске потешкоће довеле су и до једног позитивног аспекта, а то је пружање шансе изванредним а мање познатим саставима и оркестрима који највероватније не би ни дошли до изражаја да је било више новца.
© Фото : Нишвил промо „Stone Raiders“ са Дарилом Џоунсом
 „Stone Raiders“ са Дарилом Џоунсом - Sputnik Србија, 1920, 15.08.2022
„Stone Raiders“ са Дарилом Џоунсом
Тај минимализам је допринео да ми сада слушамо изузетну музику и да можда буде више џеза него што би иначе било. Ово јесте Нишвил џез фестивал али на неки начин он покушава да обухвати све оно што има бар примесе џеза. Дакле, ове године је било више квалитетног џеза, оног који воле његови ортодоксни љубитељи.
По питању будућег одржавања самог фестивала, Петковић је такође оптимистичан и наглашава како не сумња у останак и опстанак Нишвила у Нишу.
Верујем да ће се небо изнад Ниша разведрити и да ће Нишвил опстати у Нишу. Иако директор Иван Благојевић није оптимиста, с обзиром на тешку финансијску ситуацију, ја лично верујем да град Ниш и надлежна министарства неће дозволити да се Нишвил пресели у Софију или негде другде, јер једноставно то није то. 03:18 03:31 Нишвил је специфичност Ниша, сам назив су дали људи који овде живе. 03:39 03:57 Ја сам оптимиста, мислим да ће фестивал можда морати да среже неке друге програме, будући да се много проширио, али сам оптимиста да ће Нишвил и даље бити одржаван у Нишу, закључио је Петковић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала