- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Угаљ – васкрснуће отписаног фосилног горива | Енергија Спутњика

Угаљ
Угаљ - Sputnik Србија, 1920, 15.08.2022
Пратите нас
Угаљ, камени, мрки и лигнит многи су у свету отписали као енергент од кога зависи енергетски биланс планете опредељене ка спречавању климатских промена. Показало се, међутим, да је рачуница била тенденциозна, јер је актуелна светска енергетика криза показала све мањкавости изфорсираног преласка на одживе изворе енергије.
Актуелна суша, која је умногоме умањила производњу електричне енергије из хидропотенцијала додатни је “раширила крила” онима који своје енергетске билансе заснивају на угљу. А, ту се умешала и политика. Опредељење чланица ЕУ, поготово западноевропских богатих земаља да снкцијама – одустајањем од увоза руског угља – казне москву због интервенције у Украјини додатно је искомпликовало глобално тржиште угља. Сама ЕУ је од априла до 10. августа пролонгирала свој ембарго на увоз руског угља. Сада, са већ поменутом сушом и смањењем водостаја у рекама не само да је угрожен развоз угља – и руског И оног који стиже из далеких светских лука, овај енергент је узданица за све који желе да превазићу могуће рестрикције у снабдевању електричном или топлотном енергијом наредне зиме.
Аналитичари указују да ће се товари руског угља, са промењеним транзитним папирима и даље стизати до европских потрошача. Јер, због декарбонизације и спречавања климатских промена развијене земље су отпочеле са напуштањем потрошње угља али, сада пале ТЕ на угаљ.
Због тога је угаљ све скупљи. Цена му је током минулих годину дана премашивала 400 долара за тону а сада је око 300 долара.
У проблему због угља је и Србија. Томе је допринело нестручно газдовање овим ресурсом најмање деценију уназад. Нису се на време и како ваља отварали нови копови. А ситуација је кулминирала минулог децембра, у време захуктавања светске енергетске кризе, којој се крај не назире.
Тако је Србија дошла у ситуацију да увози не само струју већ и угаљ, јер је повољније увозити лигнит него увозити електричну енергија.
И, сада је питање колико ће држава и пословодство Електрипривреде Србије бити успешни у овом балансирању. Како ће превазићи кризу. И колико успешно ће поставити цео сyстем копања угља и производње електричне енергије. Од тога нам, наиме, зависи превазилажење економске кризе, која се “удружила” са овом енергетском.
О свему томе у „Енергији Спутњика“ Јелица Путниковић разговара са Миланом Јаковљевићем, помоћником директора у Сектору за стратегију ЕПС-а.
„Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког понедељка у 21.00.
Угаљ – васкрснуће отписаног фосилног горива | Енергија Спутњика
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала