- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Фамозни НАТО пакет за Босну неће проћи – остаје им само да пробају да окупирају Српску

© Sputnik / Stringer / Уђи у базу фотографијаВојници САД у Лавовској области, Украјина
Војници САД у Лавовској области, Украјина - Sputnik Србија, 1920, 15.08.2022
Пратите нас
Посебне мере за Босну које је најавио генерални секретар алијансе Јенс Столтенберг не могу проћи због противљења Републике Српске. Једино што би алијанса могла да уради је да окупира Српску, оцењује за Спутњик професор Предраг Ћеранић.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Не стишава се бура у Републици Српској поводом преписке министра иностраних послова Босне и Херцеговине Бисере Турковић и генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга.
Столтенберг је потврдио да Алијанса припрема посебни пакет мера чији је циљ да допринесе очувању стабилности и мира у БиХ, известила је Бисера Турковић. Она је појаснила да је од Столтенберга добила писмо у којем је он уверава да се предузимају све мере опреза условљене нестабилном сигурносном ситуацијом на европском континенту и кризом у Украјини, а за шта се као кривац апострофира Русија.

Договор Турковић – Столтенберг неће проћи

Министарка Турковић поступа неовлашћено јер је Председништво БиХ надлежно за спољну политику, одбрану и друга питања од интереса за безбедност државе, каже за Спутњик декан Факултета за безбедност из Бањалуке Предраг Ћеранић.
Међутим, пракса у БиХ је постала да свако тера по своме, нарочито министри СДА који спроводе политику која се договара у њиховој партији и не обазиру се на мишљење легитимних представника друга два конститутивана народа, додаје он.
„Још јавности у потпуности није познато који је то пакет мера НАТО предузима али оно што је на институцијама БиХ, дакле тамо где представници РС одлучују сходно законским решењима и уставу, сигурно је да неће пристати ни на шта што угрожава суверенитет РС и што је договорено на тој билатералној линији Столтенберг – Турковић. Е сад, НАТО може окупирати РС и БиХ, али то је сад већ друго питање, то су већ други односи“.
Што се тиче Турковићеве, њено понашање, овај потез а и све што је раније чинила заслужује само осуду. Ти потези доприносе само разградњи БиХ, а они који разграђује БиХ, то су сигурно министри попут Бисере Турковић, наглашава наш саговорник.

Рампа у Скупштини Српске

Према његовим речима, сигурно је да представник РС у Председништву БиХ Милорад Додик неће бити сагласан ни са чим што је на штету РС и да ће, уколико буде прегласан, на потезу бити Народна скупштина РС која ће се огласити поводом заштите националног интереса.
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 13.08.2022
РЕГИОН
„У БиХ постоји малигни и деструктивни утицај Запада“: Додик одговорио на план НАТО
„До сада у неколико наврата председник није имао ту већину, међутим колико је нешто од круцијалне важности као што претпостављам да је ово, онда је за очекивати да и друге партије са седиштем у РС дају тим поводом подршку члану Председништва из Српске господину Додику у заустављању било чега што може наудити РС.“

Притисци на Српску због октобарских избора

На питање да ли НАТО може претњама и уценама да „сруши“ већину у парламенту Српске, Ћеранић одговара да мисли да не може и подсећа да је било претњи и раније.
„Сигурно је да уопште страни фактор покушава да изврши притисак и утиче на исход предстојећих октобарских избора и сигурно је да може бити тих притисака али је врло важно да политичке партије буду сагласне и јединствене у одбрани националних интереса. То се некад догађало, неки пут није. Друго је питање ако желе да се понашају као што су се понашали у блискоисточним државама. То ми не можемо зауставити“, закључио је Ћеранић.
Застава НАТО-а испред седишта организације у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 13.08.2022
РЕГИОН
НАТО припрема посебан пакет мера за БиХ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала