- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва позива Запад да прекине игре око Запорошке нуклеарне електране

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаЗапорошка нуклеарна електрана
Запорошка нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 15.08.2022
Пратите нас
Москва позива Сједињене Америчке Државе и Европску унију да окану игара око Запорошке нуклеарне електране и да утичу на Кијев да прекине нападе на нуклеарку, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Одлучно позивамо Вашингтон, Брисел и друге престонице, пре свега европске, да престану да играју неодговорне игре и да праве интриге око Запорошке нуклеарне електране и да подхитно утичу на кијевске власти како би их приморале да прекину нападе на станицу и њену територију“, навела је Захарова у коментару објављеном на сајту Министарства иностраних послова Русије.
Према њеним речима, Москва је озбиљно забринута због опседнутости Европске уније „руском претњом“.
„Озбиљну забринутост изазива опседнутост аутора саопштења о 'руској претњи', којом су спремни да објасне све што им падне на памет. Тиме се прикривају спољнополитички промашаји Запада, који поново русофобске политичке погледе ставља изнад објективности и нуклеарне безбедности“, навела је Захарова.
Према њеној оцени, западне земље поново падају до отворене лажи, тврдећи да опасност за Запорошку нуклеарну електрану представља Русија.
„Очигледно је да то противречи чињеницама које смо ми у више наврата представљали, укључујући и Савет безбедности. Неспорно је да нападе на станицу и Енергодар изводе украјинске оружане формације које делују по наредбама Кијева. Ти напади су се наставили и у тренутку када су делегати Европске уније у Бечу прикупљали потписе на своје саопштење – уместо да одлучно доведу у ред режим Владимира Зеленског који се наслађује сопственом некажњивошћу“, нагласила је она.
Захарова је додала да Москва одлучно осуђује покушаје да се спречи мисија Међународне агенције за атомску енергију у Запорошкој нуклеарној електрани.
„У блиској сарадњи с Агенцијом и њеним руководством ћемо чинити све што је неопходно да њени стручњаци дођу на станицу и да дају праведну оцену о разорним дејствима украјинске стране“, наведено је у коментару.
Седница СБ УН - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2022
РУСИЈА
"Истина ће наћи пут": Захарова о седници СБ УН о Запорошкој нуклеарки
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала