- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Русија цени што се њени савезници не сагињу пред хегемоном

© Sputnik / Павел Бедняков / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 15.08.2022
Пратите нас
Русија високо цени своје савезнике и истомишљенике на разним континентима, рекао је руски председник Владимир Путин на отварању војног форума „Армија 2022“.

„То су државе које се не сагињу пред такозваним хегемоном. Њихови лидери испољавају прави мушки карактер и не повијају се“, рекао је Путин.

Putin: Cenimo što se naši saveznici ne saginju pred hegemonom https://odysee.com
Председник је нагласио да те државе бирају суверени, самостални пут развоја, желе колективно да решавају питања глобалне и регионалне безбедности на основу међународног права, узајамне одговорности и међусобног поштовања интереса.
„Самим тим доприносе заштити вишеполарног света“, додао је Путин.
Како је навео, Русија искрено цени чврсте везе с државама Латинске Америке, Азије и Африке и спремна је да понуди савезницима и партнерима најсавременије видове наоружања, рекао је руски председник.
Према његовим речима, скоро све врсте руског наоружања које се нуди за извоз више пута су примењиване у стварним борбеним дејствима.
„Русија искрено цени историјски чврсте, пријатељске везе с државама Латинске Америке, Азије и Африке, засноване на поверењу. Спремна је да понуди савезницима и партнерима најсавременије видове наоружања, од стрељачког оружја до оклопне технике и артиљерије, борбене авијације и беспилотних летелица“, рекао је Путин.

Корак по корак ослобађамо Донбас

Припадници Оружаних снага Русије и борци Донбаса часно извршавају своју дужност у току специјалне војне операције, боре се за Русију и мир у Доњецкој и Луганској Народној Републици и корак по корак ослобађају територију Донбаса, оценио је руски председник.
„Данас у току специјалне војне операције наши војници, заједно са борцима Донбаса, часно испуњавају свој дуг, борећи се за Русију, за миран живот у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Они испуњавају све постављене задатке и корак по корак ослобађају територију Донбаса“, истакао је Путин.
Руски народ је поносан на своју војску и морнарицу, рекао је руски председник на отварању војно-техничког форума „Армија 2022“ у парку „Патриот“.
„Наш народ је поносан на своју војску и морнарицу, на професионализам и храброст својих бранилаца. У сваком тренутку поуздано су чували суверенитет и безбедност отаџбине, доносили слободу другим народима“, додао је Путин.

Руско наоружање је деценијама испред иностраних аналога

Према његовим речима, многи примерци руског наоружања су деценијама испред иностраних аналога, а по знатно их превазилазе и по својим тактичко-техничким карактеристикама.
„Посебан интерес представљају напредни примерци и системи који су усмерени на будућност и одређиваће сутрашњицу оружаних снага. Реч је о високопрецизном оружју и роботској техници, о борбеним комплексима заснованим на новим физичким принципима. Многи од њих за читаве године, а можда и деценије превазилазе иностране аналоге, а по својим тактичко-техничким карактеристикама су значајно испред њих", рекао је Путин.
Он је, такође, захвалио руским произвођачима оружја на раду за добробит земље, „за победу, технолошки и индустријски развој“ Русије.
Руски лидер је додао да се Русија залаже за најшири свеобухватни развој војно-техничке сарадње, што је посебно важно у условима формирања мултиполарног света.
Земље света морају оштро да реагују на покушаје фалсификовања историје и супротставе се сваком облику неонацизма, русофобије и расизма, додао је руски лидер.
„Не треба заборавити лекције страшне трагедије до које је нацизам довео човечанство у 20. веку. Наша дужност према сећању на милионе жртава Другог светског рата је да оштро одговоримо на покушаје фалсификовања историје, да се супротставимо ширењу свих облика неонацизма, русофобије и расизма“, истакао је Путин.
Међународни војно-технички форум „Армија 2022“ отвара се 15. августа и трајаће до недеље у Конгресно-изложбеном центру „Патриот“, где ће око 1,5 предузећа руског војно-индустријског комплекса представити више од хиљаду нових типова војне технике. Министарство одбране Русије планира да на форуму закључи уговоре вредне више од 522 милијарде рубаља (8,3 милијарде евра).
Прес-служба Кремља, саопштила је раније да ће Путин отворити форум и Међународне војне игре и обићи изложбене просторе напредних модела војне технике у парку „Патриот“.
Министарство одбране Русије планира да потпише 36 државних уговора са одбрамбеном индустријом у вредности већој од 522 милијарде рубаља током форума, најавио је раније руски министар одбране Сергеј Шојгу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала