- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија одузела дозволе предузећима у Бугарској и Чешкој да врше ремонт украјинских хеликоптера "Ми"

© УПСИ МО РФРуски Ка-52 у Украјини
Руски Ка-52 у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 15.08.2022
Пратите нас
Русија је одузела дозволе предузећима у Чешкој и Бугарској да врше поправке украјинских хеликоптера Ми, изјавио је за Спутњик Дмитриј Шугајев, директор Федералне службе за војно-техничку сарадњу Русије током форума "Војска-2022".

"Свим државама које су најавиле да ће предати совјетску војну технику режиму у Кијеву послате су званичне ноте у којима се каже да је то неприхватљиво. Једном броју предузећа која се налазе у Бугарској и Чешкој одузете су лиценце да могу да врше ремонт хеликоптера типа Ми“, рекао је он.

Према речима Шугајева, Русија је такође обуставила испоруке резервних делова и компоненти за авијацију и другу опрему руске/совјетске производње која се налази у непријатељским земљама.
Он се осврнуо и на предају Украјини хеликоптера Ми-17Б5 који су раније требало да буду испоручени Авганистану.
„У актуелној политичкој ситуацији у свету, у контексту руске специјалне војне операције, суочени смо са случајевима неиспуњавања својих обавеза од стране једног броја земаља у вези са илегалним реекспортом руског (совјетског) наоружања у Украјину. Еклатантан пример је илегална испорука Сједињених Држава Украјини, супротно свим нормама међународног права у области контроле конвенционалног наоружања, хеликоптера руске производње који су раније испоручивани Авганистану“, рекао је он.
Према речима Шугајева, портфолио извозних наруџбина руског наоружања достигао је 57 милијарди долара, само ове године су закључени уговори у вредности од 16 милијарди долара.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала