Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Упозорење српске струке: Европрајд потенцијална епидемиолошка бомба

© AP Photo / Paul WhiteПрајд у Мадриду
Прајд у Мадриду - Sputnik Србија, 1920, 15.08.2022
Пратите нас
Вирусолог Миланко Шеклер истиче да би СЗО у Србији требало да изнесе став о ризицима одржавања Европрајда у Београду због мајмунских богиња, болести која се доминантно шири сексуалним путем међу мушкарцима. Епидемиолог Зоран Радовановић упозорава да је одржавање те манифестације у овим околностима потенцијална епидемиолошка бомба.
"Та болест може да се пренесе и преко кревета, чаршава, ћебића и постељине, што значи да се ствара одређени ризик и за особље које буде радило по хотелима", рекао је Шеклер.
Као додатни ризик навео је то да су хотелски вешераји смештени у подрумске просторије.
"Шта ако читаве недеље, десетину дана, неко буде мењао ту постељину и спуштао у тај вешерај и шта ако се тамо заразе домаћи пацови", упитао је Шеклер.
Упитао је и "да ли је нормално" на овај начин организовати велики број људи и створити ризик по њих, преноси РТС:
"Ја не бих волео да Београд остане запамћен као град који је направио ескалацију случајева мајмунских богиња и читаву експлозију у Европи", каже Шеклер.

Радовановић: Морамо бити свесни ризика одржавања Европрајда

Епидемиолог Зоран Радовановић истиче да би министар здравља Србије, због ширења епидемије мајмунских богиња, требало да буде озбиљно забринут због одржавања Европрајда у Београду од 12. до 18. септембра.
Радовановић изјавио је да би држава морала да обезбеди вакцине за све припаднике геј популације, који су најугроженији епидемијом мајмунских богиња.
Нагласио је да министар здравља мора да буде свестан епидемиолошког ризика те манифестације, јер се ради о потенцијалној „епидемиолошкој бомби“ и да мора да размишља о предузимању хитних противепидемијских мера.
„Велики број учесника тог скупа доћи ће у Београд да се проведе и да промовише ту популацију, али и да сретне нове партнере, тако да то може да буде епидемиолошка бомба. Зато би било веома значајно да се вакцинална заштита организује пре Параде поноса“, казао је епидемиолог.
По његовим речима и припадници геј популације би требало да покажу више одговорности, како би се спречило ширење епидемије.
„Припадници геј популације, који су у овом тренутку најугроженији епидемијом мајмунских богиња, требало би да избегавају интимне контакте с непознатим мушкарцима, односно несталним партнерима. Међу преносиоцима заразе нису само хомосексуалци, већ и бисексуалци и само је питање времена када ће почети и жене да оболевају“. рекао је он.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала