- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

„Др Пропаст“ прогнозира: Две опције за Америку, обе су лоше

© AP Photo / Richard DrewВол стрит, берза, економија
Вол стрит, берза, економија - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2022
Пратите нас
Економиста Нуријел Рубини, познатији као „Др Пропаст“, сматра да постоје две опције за америчку економију — тврдо приземљење, што подразумева болну рецесију, или инфлација ван контроле, имајући у виду најагресивније пооштравање монетарне политике Федералних резерви (ФЕД) у последњих неколико деценија.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Камата на федерална средства би, по мом мишљењу, требало да иде знатно изнад 4,0 посто, на 4,5-5,0 процената, да би заиста погурала инфлацију наниже, ка 2,0 посто", рекао је председник и главни извршни директор компаније „Рубини Макро Асосијејтс“ у интервјуу за „Блумберг“ телевизију.
Ако се то не догоди, инфлациона очекивања ће се погоршати, упозорио је Рубини, ком је предвиђање пуцања балона некретнина у САД, које је довело до глобалне финансијске кризе 2008. године, донело надимак „Др Пропаст“.
Уколико камата ФЕД-а буде подигнута на распон 4,5-5,0 процената, „онда ћемо имати тврдо приземљење", навео је он и додао:
„У сваком случају, или ћете добити тврдо приземљење или ће се инфлација отети контроли”.
Најновија пројекција каматних стопа америчке централне банке, која је објављена након јунског састанка о монетарној политици, наговештава да ће стопа на федерална средства достићи око 3,375 процената до краја ове године и скоро 3,8 одсто до краја 2023.
„То није довољно агресивно. Чак и уз стопу од 3,8 посто, имамо инфлацију од око 8,0 процената, и даље далеко изнад циља, која ће само постепено опадати. Тржишна предвиђања заокрета, да ће ФЕД смањити камате следеће године, мени звуче обмањујуће“, рекао је Рубини.
© AP Photo / Kin Cheung„Или ћете добити тврдо приземљење или ће се инфлација отети контроли”.
Рубини за Спутњик: Нема рецесије у 2020. години - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2022
„Или ћете добити тврдо приземљење или ће се инфлација отети контроли”.. Архивска фотографија
Он се придружио групи истакнутих америчких економиста, међу којима је и главни економиста „Голдман Сакса“, Џан Хатсијус, који сматрају да ће централној банци бити тешко да избегне дубоку и болну рецесију, познату и као тврдо приземљење, напомиње њујоршка агенција.
„У САД-у, кад год сте имали инфлацију изнад 5,0 посто и незапосленост испод 5,0 процената, пооштравање политике ФЕД-а је довело до тврдог приземљења. Дакле, мој основни сценарио је тврдо приземљење“, поручио је Рубини, пренео је Танјуг.
Коронавирус утиче на пад берзе - Sputnik Србија
Све о домаћој и светској економији

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала