- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Метин четбот: Трамп ће увек бити председник а Закерберг је језив и експлоатише људе

© AP Photo / Evan VucciБивши амерички председник Доналд Трамп
Бивши амерички председник Доналд Трамп - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2022
Пратите нас
„Метин“ нови прототип четбота који користи вештачку интелигенцију и може да разговара на било коју тему „сматра“ да ће Доналд Трамп увек бити председник а да је Марк Закерберг језив и да искоришћава људе.
Упитан шта мисли о генералном директору и оснивачу компаније *"Мета", четбот назван Блендербот 3, одговорио је: „Наша земља је подељена и он по том питању није урадио ништа".
Из „Мете" су рекли да је у питању прототип и да може дати непристојне или увредљиве одговоре.
Програм „учи" из великих количина јавно доступних језичких података. На питање о Марку Закербергу, четбот је за Би-Би-Си рекао: „Он је био ужасан у сведочењу пред Конгресом. То ме чини забринутим за нашу земљу. Наша земља је подељена, а он ту ништа није урадио да помогне".
„Његова компанија експлоатише људе за новац и није га брига. То треба да престане", додао је Блендербот.
Компанија „Мета" је критикована јер не чини довољно да спречи ширење дезинформација и говора мржње на својим платформама. Прошле године бивша радница Френсис Хауген оптужила је компанију да ставља профит испред безбедности на мрежи.
Компанија поседује неке од највећих апликација за размену порука на свету, укључујући Фејсбук, Месинџер, Инстаграм и Вотсап.
Алгоритам Блендербота 3 претражује интернет да би саставио своје одговоре. Вероватно је да су његови ставови о Закербергу „научени" из мишљења других људи које је алгоритам анализирао, преноси РТС.
Вол стрит џорнал је објавио да је Блендербот 3 једном од новинара рекао да је Доналд Трамп био, и да ће увек бити председник САД.
Новинар Бизнис инсајдера рекао је да је четбот назвао Закерберга „језивим".
„Мета" је пустила Блендербот 3 и ризиковала лош публицитет али – са разлогом. Компанији су потребни подаци.
„Дозвољавање систему вештачке интелигенције да комуницира са људима у стварном свету доводи до дужих, разноврснијих разговора, као и до разноврснијих повратних информација", навели су из „Мете" у посту на блогу.
Четботови који уче из интеракције са људима могу научити из њиховог доброг и лошег понашања. „Мајкрософт" се 2016. извинио након што су корисници Твитера научили његов четбот да буде расистички. „Мета" прихвата да Блендербот 3 може рећи погрешну ствар – и користити језик који би могао бити „небезбедан, пристрастан или увредљив".
*Активности „Мета“ (друштвене мреже Фејсбук и Инстаграм) забрањене су у Русији као екстремистичке.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала