Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

На Косову и Метохији од данас ипак рестрикције: По два сата на сваких шест сати без струје

© Sputnik / Илья Аверьянов / Уђи у базу фотографијаДалековод
Далековод - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2022
Пратите нас
Двочасовне рестрикције на Косову и Метохији уведене су јуче да би синоћ касно, уз помоћ Албаније, снабдевање електричном енергијом поново постало редовно. Од јутрос су, међутим, рестрикције ипак на снази.
Портпарол КЕДС-а Виктор Бужала изјавио је за КТВ да су рестрикције јуче биле минималне, али да су данас од 9 часова поново на снази. Као разлог за увођење рестрикција навео је то што се снабдевање електричном енергијом базира искључиво на локалним ресурсима, а да новца за куповину струје на иностраним тржиштима - нема. Он је објаснио да рестрикције трају два сата на сваких шест сати и поново позвао грађане и привредне субјекте да штеде електричну енергију и пређу на алтернативне варијанте грејања у наредном периоду.
Бужала је додао да ће се доласком хладнијих дана повећати потражња за енергентима и да ће ситуација за Косово бити изузетно тешка.
"Не треба рачунати на сигурно снабдевање. Грађани не би требало да рачунају на грејање на струју. Биће оштра зима за целу Европу. Ситуација са рестрикцијама ће потрајати до промене параметара. Цене мегавата су превисоке. Раније није било такве ситуације", рекао је Бужала.
Експерти за снабдевање електричном енергијом кажу да је ситуација забрињавајућа, с обзиром на то да зима још није ни на помолу, а да већ постоји озбиљан недостатак електричне енергије. Подсећају да је потрошња на Косову током лета око 750 киловат-часова струје дневно, а да се произведе свега 507 киловат-часова.
Из Агенција за снабдевање и наплату електричне енергије кажу да Влада Косова није испунила обећање и да није уплатила субвенције од 100 милиона евра, а губици КЕДС-а, како су саопштили из ове компаније, су 19 одсто. То значи да је ситуација забрињавајућа и да нема новца да се струја купи због високих цена на европском тржишту, преноси Еuronews.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала