Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Ниједан Србин то неће прихватити“: Четири градочелника са севера КиМ о захтеву Квинте /видео/

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICПредседник Српске листе Горан Ракић
Председник Српске листе Горан Ракић - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2022
Пратите нас
Председник Српске листе Горан Ракић и четири градоначелника са севере КиМ саопштили су да су имали састанак са амбасадорима Квинте на којем је од њих тражено да се повинују одлукама Приштине о пререгистрацији на косовске таблица на северу КиМ, као и о увођењу улазно-излазног документа који би се издавао Србима на административним прелазима.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Како је рекао Ракић на конференцији за медије у Влади Србије, на јучерашњем састанку који је трајао преко два сата, амбасадори Квинте су рекли да њихове земље подржавају косовску независност, и тражили су од Срба да прихвате реалност на терену, а то је, према њиховим речима, независно Косово.
"Ниједан Србин то неће прихватити, поготово не они са севера КиМ. Могу да подржавају Приштину, али за нас, поготово који живимо на северу, то је неприхватљивао. Једина инстанца су преговори у Бриселу и ми очекујемо да ће се пронаћи компромисно решење. Све очи су упрте у Београд и председника Вучића да ће у Бриселу пронаћи компромисно решење", рекао је Ракић.
Градоначелници северне Митровице, Лепосавића, Звечана и Зубиног потока су истакли да се Срби на северу КиМ суочавају са најтежом ситуацијом у последњих 20 година, и да преживљавају стална малтретирања Приштине, чије специјалне јединице упадају и патролирају севером, прате и претресају људе.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да јучерашњи састанак показује у како тешкој ситуацији се налази председник Александар Вучић и Србија пред преговоре у Бриселу 18. августа, и поручио да наша земља неће одустати од проналаска компромисног решења.
"Желимо да се ситуација реши мирно, да се нађе компромис, јер је оно што се дешава на Косову је уземиравајуће. То указује да Курти не жели да буде миран и да се са порукама Квинте уноси велика узнемиреност међу наше становништово", истакао је Петковић.
Он је поручио да ће питање Заједнице српских општина бити на дневном реду и да ће то бити прва ствар на којој ће Вучић инсистирати, а коју Приштина одбија да спроводи 10 година.
"Свега овога не би било да постоји ЗСО, јер би имали колективну безбедност. И то би значило спровођење свих споразума из 2013 и 2015. Молим представнике Квинте да уложи напор да се изврши притисак да се формира ЗСО. Видимо и да по јучерашњем састанку да је за Квинту важније да убеди народ да живи у независном Косову, него ЗСО. А народ то неће, зашто преговарамо 11 година.
Ти људи су на својој кожи осетили шта значи када запуца РОСУ и друге специјалне јединице, зато да се окренемо миру и сви заједно,", поручио је Петковић.
Градоначелници четири српске општине на северу КиМ поручили су да све наде полажу у преговарачки тим Београда и председника Вучића, и да верују да ће они на састанку у Бриселу успети да пронађу неко компромисно решење.
Градоначелник Северне Косовске Митровице Милан Радојевић истакао је да су представници Срба на састанку са амбасадорима Квинте били јединствени, свесни да је ситуација најтежа и најкомпликованија у претходних 20 годиина.
"Рекли смо им да одлука Косова о документима и регистарским ознакама не може да се спроведе на терену. Немамо никакву комуникацију са Приштином, они тврде да Српска листа није легитимни представник Срба са Косова, што показује колико им је стало до Срба на КиМ", рекао је Радојевић.
Он је пренео новинарима да је питао амбасадоре Квинте да ли ће наставити подршку Приштини и у случају да почне одузимање возила због регистарских ознака, и додао да се ниједан Србин неће одрећи докумената које им по уставном праву даје Србија.
Градоначелник Лепосавића Зоран Тодић апеловао је на међународну заједницу да утиче на Куртија да одустане од спровођења одлуке о регистарским ознакама и личним картама.
"Сматрамо да једнострани потези не користе ником. Те таблице се не купују на пијаци, већ их издаје међународно призната држава и са њима можете да путујете било где у свету, сем јужно од Ибра", истакао је Тодић.
Заменица градоначелница Зубиног потока Латинка Утвић истакла је да је данас на административном прелазу Јариње затекла дуге цеви.
"Последњих месец дана је све веће присуство оклопних возила који патролирају Севером. Не можемо да живимо нормално", поручила је Утвић.
Градоначелник Звечана Драгиша Милојевић истакао је да никада није видео већу забринутост код наше народа на КиМ.
"Реторика из Приштине ратнохушкачка. Живимо под пресијом и страхом, нигде у свету није забележено да се отима санитетско возило и да ми 10 сати не знамо шта је са возачем и лековима, а њима се лече и Албанци", рекао је Милојевић.
Он је додао да је за мир је потребна и друга страна, али да је он у овом тренутку не види.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала