- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Помера се граница за одлазак у пензију, од 1. јануара мења се услов за жене

© Sputnik / Лола ЂорђевићПролећно сунце измамило Београђане
Пролећно сунце измамило Београђане - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2022
Пратите нас
Жене у Србији од 1. јануара 2023. године моћи ће да иду у пензију са навршене 63 године и шест месеца живота. То значи да им је остало још неколико месеци за пензионисање по старим условима према којима им је за одлазак у пензију потребно да наврше 63 године и четири месеца живота.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Кад је реч о мушкарцима, услови за пензионисање, барем за сада неће се мењати, па ће граница за њихов одлазак у пензију остати на 65 година старости, пишу београдски медији.
Према одредбама Закона о пензијском и инвалидском осигурању, како се подсећа, старосна граница за припаднице нежнијег пола помера се сваке године како би дошло до изједначавања година живота жена и мушкараца.
Од 2014. године за жене се сваког 1. јануара мењају услови за пензију и то по правилу да се старосна граница помера у распону од два месеца до шест месеци годишње. Тако ће бити све до 2032. године кад ће жене моћи да иду у пензију са 65 година старости као мушкарци.
Нова правила важе и уколико грађани желе да иду у превремену пензију, а промена се односи и на мушкарце и на жене. Ове године мушкарци могу да иду у превремену пензију са 40 година стажа осигурања и најмање 59 година и шест месеци живота, а жене са 39 година и осам месеци стажа осигурања и најмање 59 година живота.
Од 1. јануара 2023. године мушкарци ће у превремену пензију моћи да иду са 60 година живота и 40 година стажа. Код жена ће такође бити потребно 40 година стажа, али нешто мање година живота, тачније 59 година и шест месеци, пренео је „Блиц“.
Од 2024. године и за превремену пензију припадници оба пола биће изједначени јер ће се од тада старосна граница за жене померити за шест месеци, односно на 60 година живота.
Коронавирус утиче на пад берзе - Sputnik Србија
Све о домаћој и светској економији

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала