- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шојгу: Уколико Аустралија добије нуклеарну флоту, отвориће се Пандорина кутија у региону

© Пресс-служба Минобороны РФ / Уђи у базу фотографијаСегеј Шојгу
Сегеј Шојгу - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2022
Пратите нас
Усмереност АУКУС-а на стварање атомске подморничке флоте у Аустралији је опасна тенденција. Реализација тог плана има негативан утицај на глобалну и регионалну безбедност и то ствара услове за подривање Споразума о неширењу нуклеарног оружја, изјавио је одбране Русије Сергеј Шојгу.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Шојгу је на отварању Московске конференције о међународној безбедности у оквиру војно-техничког форума „Армија 2022“ истакао да се наводима Вашингтона о неопходности нуклеарних подморница у Аустралији понавља ситуација са иступањем САД из Споразума о ликвидацијама ракета средњег и малог домета. Тада је то било мотивисано неопходношћу да се компензују напори Русије и Кине на стварању ракета са дометом, који је забрањен Споразумом.
Шојгу је истакао да ће се поново покренути трка у нуклеарном наоружању.

У току спајање са НАТО-ом

Министар је оценио да АУКУС има потенцијал да прерасте у војно-политички савез и да је учешће нуклеарних и ненуклеарних држава у заједничким вежбама о примени нуклеарног оружја у супротности са обавезама Споразума о неширењу нуклеарног оружја.
Према његовим речима алијанса АУКУС (између САД, Велике Британије и Аустралије) не скрива планове о прикључивању нових регионалних партнера, у току је спајање са НАТО-ом.

„Супротстављање Запада јачању мултиполарног света упоредо са Европом, најактивније се спроводи у Азијско-Пацифичком региону, где су САД почеле да уништавају постојећи систем регионалне сарадње на основу АСЕАН-а. Почетак тога означило је објављивање иницијативе АУКУС од стране САД, Аустралије и Велике Британије. Планови проширења тог партнерства, као и прикључења нових регионалних партнера се не скривају“, истакао је министар.

Он је истакао да се одвија спајање АУКУС-а са НАТО-ом, који је, са своје стране, објавио на самиту у јуну о претензијама на доминантну улогу у Азијско-Пацифичком региону.
„Истовремено, све земље НАТО удаљене су хиљаде километара од тог региона“, нагласио је он.

Запад жели неоколонијализам у Африци

Шојгу је још прокоментарисао да Запад жели да врати у Африку колонијални поредак путем војног притиска на суверене земље и пружањем подршке сепаратистичким и терористичким покретима.
Он је додао да Министарство одбране Русије жели да прошири сарадњу са афричким земљама у опбласти војно-техничке сарадње.
Министар се осврнуо и на посету председнице Представничког дома Конгреса САД Ненси Пелоси Тајвану, рекавши да је провокативна посета нови корак ка дестабилизацији ситуације у Азијско-Пацифичком региону.
Зграда амбасаде Русије у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2022
РУСИЈА
Руска амбасада: Потези САД воде директном сукобу нуклеарних сила
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала