- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Талин уклања совјетске споменике и прети укидањем боравишне дозволе; Москва: Директна претња

© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије у Москви
Зграда Министарства спољних послова Русије у Москви - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2022
Пратите нас
Естонска влада саопштила је да је донела одлуку о пребацивању тенка-споменика Т-34 из Нарве, на граници са Русијом, у војни музеј и да су радови почели јутрос. Из Москве поручују да потези власти у Талину представљају директну претњу.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Естонија је због пребацивања тенка затворила границу са Русијом на граничном прелазу Нарва-Ивангород. Тенк Т-34 посвећен је совјетским војницима-ослободиоцима из Другог светског рата.
Портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова је подсетила да је естонски министар раније рекао да ако се неко од странаца ко има дозволу боравка у Естонији изјасни против демонтирања совјетских споменика треба да буде свестан да постоји могућност да му дозвола буде укинута.
„То је директна претња власти. И то не пука претња слободи говора, плурализму, историјској истини, људским правима и слободама. То је претња естонској државности коју су 40 година градили по демократском моделу. Естонски политичари који су извршиоци воље англосаксонског центра моћи подривају основне принципе демократије“, написала је она на Телеграму.
Естонска премијерка Каја Калас саопштила је да ће осим споменика Т-34 у Нарви бити измештено још шест совјетских споменика.
Према њеним речима, тенк ће се пребацити из Нарве из разлога унутрашње безбедности.
Како преноси државна радио-телевизија ЕРР, осим тенка, ту су и спомен-плоче на Петровском тргу, обелиск Црвеној армији, споменик Хероју Совјетског Савеза Игору Графову, два споменика везана за Други светски рат и споменик совјетском десанту код Мерикула.
Совјетски војници се боре против немачких окупатора на станици града Ворошиловска (данашњи Ставропољ), Други светски рат. - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2020
Рат против историје Другог светског рата: Удар на три фронта
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала