- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Зашто се све чешће јављају алергије на воће и поврће

CC0 / Pixabay / Марлер купује само неопрано воће и поврће...
Марлер купује само неопрано воће и поврће... - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2022
Пратите нас
Милионе људи мучи алергија и могу да шетају без већих проблема само после кише, јер је тада концентрација полена у ваздуху најнижа. Нажалост, то нису једине алергије које муче грађане.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Ових дана се најчешће јављају деца школског узраста и то углавном са тегобама респираторног тракта – запушен нос или цурење, сузење или црвенило очију и кашаљ“, каже др Оливера Човић Несторовић са Војномедицинске академије (ВМА).
У овом периоду незаобилазна тема је алергија на амброзију, а Несторовићева наводи да та биљка већ деценијама представља проблем, али да ју је веома тешко искоренити.
Честа алергија је и она на протеине из крављег млека, која најчешће настаје у дечјем узрасту, али као и свака алергија може да се развије и касније током живота.
Уколико деца имају веома интензивне грчеве који се понављају током одређеног периода, родитељи треба да посумњају на алергију и јаве се педијатру, наводи РТС.
Помало несвакидашње, али све чешће су алергијске реакције на воће и поврће, углавном због повећаног коришћења пестицида.
Велика количина пестицида, како истиче, доводи и до оштећења слузнице гастроинтестиналног, тракта што додатно отежава посао лекарима да утврде о каквој је алергијској реакцији реч.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала